петак, 26 априла, 2024
vesti online

Netanijahu osudio ćutanje sveta nakon raketiranja

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu osudio je danas međunarodnu zajednicu zbog ćutanja posle nedavnih raketnih napada iz Gaze, upozorivši da sledi oštra odmazda.

Netanijahu je rekao da nije čuo reč osude iz sveta za tri raketna napada iz Pojasa Gaze u poslednje dve nedelje. On je ocenio da će biti “interesantno videti da li će se to ćutanje nastaviti, kada mi upotrebimo svu našu snagu u ostvarivanju našeg prava da se branimo”.

“Nisam čuo ni jednog zvaničnika u međunarodnoj zajednici da je osudio tu vatru”, rekao je izraelski premijer.

Međutim, u saopštenju objavljenom u četvrtak uveče generalni sekretar UN Ban Ki – mun je osudio raketiranje.

“Generalni sekretar osuđuje ispaljivanje raketa od strane militanata u Gazi ka Izraelu 3. juna. On poziva sve strane da izbegnu dalju eskalaciju i spreče incidente koji će ugroziti živote izraelskih i palestinskih civila”, navedeno je u saopštenju, kako prenose izraelski mediji.

Netanijahu je rekao da “licemerje” sveta neće ograničiti reakciju Izraela, preneo je Asošijeted pres. Niko nije ranjen u raketnim napadima, ni u izraelskoj odmazdi. Izrael smatra Hamas, koji vlada Gazom, odgovornim za svaki napad sa te teritorije, iako je odgovornost za nedavno raketiranje preuzela rivalska organizacija džihadista, koja podržava Islamsku državu.

Izraelski premijer je danas najavio i “ofanzivu” protiv poziva na bojkot Izraela širom sveta. I desnica i levica izraelskog političkog spektra moraju stajati zajedno da se odbrane od napadača koji insistiraju na bojkotu, rekao je on na sednici vlade.

“U isto vreme kada pokušavamo da doprinesemo diplomatskom procesu, Palestinci preduzimaju korake protiv nas u UN i Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu”, rekao je izraelski lider, okrivivši palestinsku stranu da beži od pregovora i zalaže se za sankcije i rezolucije protiv Izraela u Savetu bezbednosti u UN, na osnovi činjenice da nema pregovora. (isra-news)