понедељак, 27 маја, 2024
vesti online

AMERIKA VODI TAJNE RATOVE

OBAMA ŠALJE SPECIJALCE Amerika vodi seriju tajnih ratova

Predsednik SAD Barak Obama pred kraj svog mandata sve više podstiče Specijalne snage SAD da izvedu što je više mogućže tzv. „malih ratova“ širom Bliskog istoka, kako bi se što više naškodilo Islamskoj državi i Al Kaidi, prenosi „CNN“.

Američki specijalci

Foto: Profimedia Američki specijalci

U svojoj prvoj poseti tom regionu otkad je preuzeo mesto komandanta Specijalnih snaga, general Rejmond Tomas poručio je svim građanima ugroženih bliskoistočnih zemalja da su „SAD do sada imale mnogo promašaja i loših odluka u borbi protiv terorista“. Upravo to je podstaklo Obamu da pošalje male, posebno obučene timove u područja koja se smatraju žarištem terorista.

– Pokušavamo da prepoznamo prilike u kojima će naši specijalci moći da pruže ono za šta su obučeni, i time povećaju svoju prisutnost na globalnom nivou, tako što će staviti teroristima do znanja da imaju koga da se plaše – poručio je general Tomas, piše „CNN“.

Iako su mahom koncentrisane na Irak i Siriju, Specijalne snage imaće zadatke sprečavanja terorističkog širenja i u zemljama poput Somalije, Libije i Jemena.

„Mali ratovi“ koje trenutno vode SAD:

Somalija

Foto: Profimedia

Oko 50 američkih specijalaca rapoređeno je na tajnim lokacijama na jugu Somalije, gde pružaju savete i logističku pomoć somalijskim, kenijskim i ugandskim vojnim snagama u borbi protiv terorista iz grupe Al-Šabab.

Zapadna Afrika

Foto: Profimedia

Amerika je poslala 300 vojnika u Kameron. Većina njih zadužena je za održavanje i upravljanje dronovima koji pomažu lokalnoj vojci u borbi protiv terorista. Pored toga, SAD su osnovale bazu i u Nigeru, odakle pokušavaju da suzbiju uticaj Boko Harama i ID.

Jemen

Pentagon je bio veoma škrt na rečima kada je postavljeno pitanje o Jemenu. „CNN“ piše da je posle povlačenja trupa iz ove zemlje, Obama poslao „određen broj specijalaca“ kako bi se borili protiv krila Al Kaide u toj zemlji. S druge strane, nije bilo ni reči o razornom bombardovanju Saudijaca (američkih saveznika), koji su mesecima bacali hiljade tona bombi dnevno na Jemen, i tom prilikom ubili veliki broj civila.

Libija

Foto: Reuters

Pojedini američki zvaničnici otkrili su za „CNN“ da „mali broj američkih specijala povremeno ide u Libiju, gde izvršavaju određene misije“. Pentagon je dugo negirao da SAD ima svoje ljude u Libiji, ali je bio prinuđen da prizna prisustvo američkih vojnika u Libiji pre nekoliko meseci, kada su se njihove fotografije pojavile na internetu. U saopštenju za javnoste je trapavo obrazloženo da su „vojnici hteli da se vrate, ali su na zahtev lokalnih vlasti ipak ostali u Libiji da pomognu u borbi protiv ID“.