уторак, 28 маја, 2024
vesti online

Amerikanci nude 1,47 milijardi evra za Telekom

Beograd – Američki investicioni fond Kolbek kapital (Colbeck) dostavio je najvišu ponudu za kupovinu 58 odsto Telekoma Srbija, saznaje Danas. Kolbek je ponudio 1,47 milijardi evra, što je prema izvorima našeg lista iz SAD za oko 170 miliona evra više od sledeće ponude po visini.

Kako saznajemo, država ponudu Kolbeka smatra „zadovoljavajućom“.

U svom nastojanju da postane većinski vlasnik Telekoma Srbije, Kolbek je nastupio uz podršku Jukaipe (Yucaipa), još jednog investicionog fonda iz SAD, čiji je vlasnik Ronald Burkl (Burkle). U dostavljenim dokumentima precizira se da će ukoliko država bude odabrala Kolbek kao pobednika u naticanju, ovaj fond finansirati kupovinu Telekoma uz pomoć Dojče banke, Morgan Stenlija i Rajfajzen bank internacionala.

Kako navodi izvor Danasa, Kolbek će u slučaju da kupi Telekom, angažovati Pitera Fojoa, bivšeg generalnog direktora i predsednika mobilnog operatera Nekstel Meksiko. Fojo je pre Nextela bio direktor za korporativnu strategiju u Alestri, zajedničkom poduhvatu američkog operatera AT&T i njegovog meksičkog partnera, a bio je i direktor AT&T u Argentini, zadužen za tu zemlju, Čile i Urugvaj.

Kolbek kapital menadžment su 2009. godine osnovali Džejson Kolodn i Džejson Bekman, bivši investicioni bankari u Goldman Saksu. Kompanija se uglavnom bavi ulaganjima u medijske kompanije, a jedna od najeksponiranijih investicija im je bio filmski studio Relativiti Media.

Glavni investitor u Kolbeku je Ron Burkl, američki milijarder, poznat i po svom pokušaju da otkupi poznati holivudski filmski studio Miramaks. Forbs ga je prošle godine stavio na 633. mesto liste najbogatijih ljudi sveta sa procenjenom vrednošću imovine od 2,9 milijardi dolara.

Burkl se specijalizovao za preuzimanje kompanija koje loše posluju, ponajviše u sektoru supermarketa, distribucije i prehrane. Zajedno sa glumcem Eštonom Kučerom osnovao je investicionu kuću A-grade koja ulaže u start-ap kompanije, a među njenim ulaganjima našao se i poznati servis Airbnb.

Kako je nedavno saopštio ministar telekomunikacija Rasim Ljajić, za kupovinu Telekoma Srbije pristiglo je šest ponuda, a za manje od dve nedelje će biti poznat pobednik. Detalji ponuda nisu objavljeni, s tim što je Ljajić potvrdio da će novi vlasnik morati da izdvoji 70 miliona evra za socijalni program.

Prema medijskim navodima, ponude su dostavili Advent internacional, EBRD, Mid Europa partners, Abu Dabi Investment Authority, Kolbek i Telekom Slovenije.

Vučić o curenju informacija

– Ne znam da li ćemo sprovesti privatizaciju Telekoma ili ne. Verovali ili ne, još nisam ni video ponude. Nisam dobio ni informaciju zato što su negde juče počele da cure informacije. Tek kada su shvatili da su nadležni državni organi bili spremni da za to curenje informacija nekoga privedu, onda su odustali da šalju novinama informacije o tome, čime bi narušili ceo proces. Tek ćemo videti kakve su cene ponudili ponuđači. Ako cena bude dobra, radovaćemo se, ako ne – svi ostali će da se raduju iz meni nepoznatog razloga, a ja ću verovatno da budem tužan – rekao je Vučić. Z. M.

– (Danas)