понедељак, 17 јуна, 2024
vesti online

Analitičari: Moguć poziv za NATO 2015.

Crna Gora bi mogla do kraja naredne godine da dobije pozivnicu za članstvo u NATO, smatraju pojedini analitičari u Vašingtonu, ističući da je riječ o relativno lakoj odluci za alijansu.

Bivši američki ambasador pri NATO-u i izvršni direktor Mekejn instituta Kurt Volker razočaran je što pozivnica Crnoj Gori nije upućena ove godine.

“Ako uporedite gdje je Crna Gora danas sa prethodnim rundama proširenja NATO-a, situacija nije lošija nego što je bila u pojedinim državama kada su bile pozvane da se pridruže. Drugo, crnogorski lideri uložili su izuzetne napore poslednjih nekoliko godina da se pripreme za pozivnicu NATO-a. Mogu da se suoče sa određenim oštrim reakcijama ukoliko ne bude daljeg napretka.”

Odluka o priključenju Crne Gore trebalo bi da bude laka, smatra Volker, uz nadu da bi to moglo da se dogodi naredne dvije godine.

“To je ipak teško predvidjeti, jer ako to nismo uradili ove godine, šta još treba da se dogodi da bi se promijenila računica i u Sjedinjenim Državama i u Evropi. Tokom dosadašnjeg Obaminog mandata nije bilo proširenja NATO-a, zbog čega bi preduzimanje tog konačnog koraka moglo da bude pitanje njegovog legata.”

Majkl Halcel, visoki saradnik Centra za transatlanske odnose, pri Univerzitetu  (Glas Amerike)