недеља, 26 маја, 2024
vesti online

ANTIAMERIČKI PREVRAT U MOLDAVIJI: Demonstranti upali u parlament!

Moldavija se, po svemu sudeći, suočila sa svojim majdanom. Ili barem pokušajem majdana. Samo, sa fundamentalnom razlikom što Amerikanci u Kišinjevu (za razliku od Kijeva 2014.) ne podržavaju one koji su na ulicama i ispred parlamenta, već one koji su – unutra!

Demonstranti upadaju u parlament u Kišnjevu (Foto: JuTjub)

Stotine demonstranata su – polomivši prethodno jedna sporedna vrata – delimično prodrle u zgradu parlamenta. Uprkos tome što je oko zgrade parlamenta bilo – šest redova policije.

Unutra ih je dočekao novi policijski „zid“. Neki demonstranti počeli su da napadaju na policajce i da im otimaju kacige i štitove.

Došlo je do okršaja u kojem je policija prvo koristila pendreke, a potom i suzavac.

Neki izveštači sa „lica mesta“ javljaju da se radi o „razoružavanju policije“, ali je to verovatno preterivanje iako je situacija nedovoljno jasna.

Demonstranti su prethodno tražili susret sa poslanicima koji su – bez ikakve diskusije – izabrani novu vladu i podržali njen program.

Na čelu vlade je Pavel Filip (48) koji se smatra marionetom moldavskog tajkuna Vlada Plahotnjuka. A ovaj – marionetom Vašingtona.

Od 101 poslanika, Filipova vlada je dobila podršku – 57. Ta većina je formirana oko Demokratske partije Moldavije.

Filip je sastav svoje vlade objavio iz sale jer su govornicu blokirali poslanici Partije socijalista koja se smatra proruskom.

Filip je za svog zamenika i šefa moldavske diplomatije postavio Andreja Galbura, dojučerašnjeg ambasadora svoje zemlje u Moskvi.

Današnji protest je ujedinio pristalice i proruski i prozapadno orijentisanih partija. Jer, organizovale su ih opozicione stranke – Partija socijalista, Naša partija i Građanska platforma Dostojanstvo i pravda.

Lider prozapadne Građanske platforme Andrej Nastase rekao je pre proboja dela demonstranata u parlament: „Mi nemamo drugi izlaz osim da zgradu držimo opkoljenom i da ne dozvolimo poslanicima da iz nje izađu“.

Demonstranti i opozicione partije izrazili su protest zbog otvorenog mešanja SAD i Rumunije u unutrašnje stvari Moldavije. Posebno zbog podrške koju je Demokratskoj partiji i Filipu dala zamenica državnog sekretara SA Viktorija Nuland.

Eksperti procenjuju da se Vašington odlučio za formiranje vlade u Kišinjevu „na silu“, procenjujući da bi na vanrednim izborima pobedile proruske snage.

Demonstranti su skandirali: „Dole mafija!“, „Izbori, izbori!“, „Dole parlament, dole vlada!“, „Pobeda!“, „Moldova, Moldova“, „Idemo do kraja“… (Pravda)