четвртак, 13 јуна, 2024
vesti online

ASAD: Nema pregovora sa SAD, oni razgovaraju samo sa marionetama

LONDON – Sirijski predsednik Bašar el Asad rekao je da njegova vlada generalno dobija informacije o avionskim napadima na položaje Islamske države u Siriji koje izvodi međunarodna koalicija predvođena Sjedinjenim Američkim Državama, ali da od početka te akcije u septembru nije bilo direktne saradnje vlasti Sirije i te koalicije, prenosi Sputnjik.

predsednik asad 448x487 ASAD: Nema pregovora sa SAD, oni razgovaraju samo sa marionetama

Asad je u juče objavljenom intervjuu za Bi-Bi-Si izjavio da Sirija informacije dobija sa treće strane, od kojih je jedna i Irak. „Ponekad, oni prenesu poruku, generalnu poruku, ali nema ničeg taktičkog. Nema dijaloga. Ima, nazovimo to tako, informacija, ali ne i dijaloga“, naveo je Asad.

On je negirao da je sirijska vojska neselektivno bacala burad napunjenu eksplozivom na oblasti pod kontrolom pobunjenika, usmrtivši hiljade civila. Sirijski predsednik je te optužbe nazvao „infantilnim“. „Imamo bombe, rakete i metke… Nemamo burad punjenu eksplozivom“, rekao je Asad.

„Nema neselektivnog oružja. Kada pucate – vi ciljate, i kada pucate i ciljate – ciljate na teroriste kako biste zaštitili civile. Ne možete da ratujete bez žrtava“, dodao je sirijski predsednik. Bi-Bi-Si ocenjuje da je Asadovo negiranje korišćenja buradi sa eksplozivom sporno, jer su pogibije civila u tim napadima veoma dobro dokumentovane.

Aktivisti za ljudska prava navode da se burad punjena eksplozivom uglavnom izbacuju iz helikoptera koje, kako se veruje, poseduju samo vladine snage, i to sa velike visine, kako bi izbegli protivvazdušnu vatru.

Sa tih visina, dodaju aktivisti, nemoguće je gađati precizno.

Asad je demantovao i navode da su njegove snage koristile hlor kao oružje, uprkos nalazima istraživača Organizacije za zabranu hemijskog naoružanja koji su potvrdili da je to bio uzrok smrti najmanje 13 osoba.

Mnoge zemlje iz međunarodne koalicije koja već mesecima bombarduje vojsku Islamske države u pokušaju da spreči njeno napredovanje u Siriji i Iraku, tvrde da ne sarađuju sa Asadom, od koga traže da podnese ostavku još od 2011. godine, kada je počeo ustanak protiv njegove vlasti.

Bi-Bi-Si navodi da je, međutim, činjenica da je Islamska država osvojila velike delove teritorija Sirije i Iraka na kojima je proglasila kalifat, primorala međunarodne zvaničnike da razmotre saradnju sa sirijskim liderom u borbi protiv ekstremista. Uprkos tome, Asad je isključio mogućnost pridruživanja međunarodnoj koaliciji koja želi da uništi Islamsku državu.

„Ne, definitivno ne možemo i nemamo volju i ne želimo to, iz jednog prostog razloga – jer ne možemo da budemo u savezu sa zemljama koje podržavaju terorizam“, rekao je Asad o američkoj koaliciji. On nije elaborirao tu svoju izjavu, ali Bi-Bi-Si podseća da sirijska vlada i džihadističke ekstremiste i članove domaće političke opozicije obično označava kao „teroriste“.

Asad je, međutim, istakao da on nije protiv saradnje sa drugim zemljama u borbi protiv vojske Islamske države, ali je odbio eventualni razgovor sa američkim zvaničnicima „jer oni ne razgovaraju ni sa kim, osim ako nije marioneta“, aludirajući, kako navodi Bi-Bi-Si, na opozicione lidere koji imaju podršku Zapada i zalivskih zemalja.  (Pravda)