понедељак, 27 маја, 2024
vesti online

AUSTRIJA SPREMNA NA RADIKALNE MERE: Beč zbog izbeglica razmatra slanje vojske u Makedoniju i Srbiju

Austrija razmatra slanje svojih vojnika u Makedoniju i Srbiju da bi im pomogla da se izbore sa izbegličkom krizim, piše nemački magazin Špigl.

Austrijski ministar inostranih poslova Sebastijan Kurc je u petak na sastanku ministara odbrane i spoljnih poslova EU u Amsterdamu izjavio da Grčka konačno mora bolje da obezbedi svoje granice sa Turskom, ili će Austrija naći druge načine.

Kako piše nemački nedeljnik Špigl, Beč je tim povodom spreman i da pošalje vojsku na Balkan, gde kako je naveo Kurc, postoji „jaka volja“ u Makedoniji i drugim zemljama da se priliv izbeglica smanji, uspori, ili čak zaustavi.

„Ako Grčka neće da prihvati pomoć, postoji Makedonija i druga država koji su spremni da rade na tome“, rekao je Kurc, a kao drugu državu pomenuo Srbiju. Špigl navodi da su moguće ukupno tri varijante: saradnja širom EU, savez posebno pogođenih država ili bilateralni sporazumi.

„Austrija sada vidi izbegličku krizu kao pitanje bezbednosti“ takođe je naveo njen novi oministar dbrane Hanspeter Doskozil, koji je takođe izneo zahtev da se austrijska vojska uključi u izbegličku krizu. To bi mogla biti „združena vojno-civilna misija na Balkanu“, rekao je Doskozil i dodao da je „pitanje bezbednosti granica je i pitanje vojne saradnje.“

On je istakao da Austrija već koristi vojsku u obezbeđivanju južne granice.

Kako je Špiglu saopšteno u krugovima Ministarstva odbrane u Beču, Austrija će se u martu sastati sa predstavnicima Srbije, Makedonije, Češke, Slovačke, Mađarske, Slovenije i Hrvatske, da istraži mogućnosti vojne misije. Rezultat se može razmatrati na narednom zvaničnom sastanku ministara odbrane EU.

(Der Spiegel),(Kurir)