Austrija će od petka početi da ograničava ulazak migranata na njenu teritoriju na 80 tražilaca azila dnevno i 3.200 u tranzitu, rekla je danas austrijska ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl-Lajtner.

Austrija će iznad te dnevne kvote blokirati ulazak migranata, rekla je Mikl-Lajtner za austrijsku novinsku agenciju APA.

Austrijska vlada u utorak je najavila da namerava da proširi kontrolu i bezbednosne mere na svojim granicama na 12 strateških prelaza sa Slovenijom, Italijom i Mađarskom da bi se zakočio ulazak tražilaca azila.

Ministara je rekla da bi mera dnevnih kvota, koja će ostati na snazi do daljnjeg, mogla da izazove „zagušenje na slovenačkoj granici“, preko koje sada stižu skoro svi migranti, i gde je Austrija postavila detaljan sistem nadzora.

Pošto je prihvatila oko 90.000 migranata 2015, što je više od jedan odsto njenog stanovništva, uz stotine hiljada koji su u tranzitu prošli ka Nemačkoj, Austrija je odlučila da ograniči broj novih zahteva za azil na 37.500 ove godine.

Nova kvota od 80 ljudi dnevno ustanovljena je s ciljem da se ta cifra ne pređe, imajući u vidu da je 11.000 migranata već tražilo azil od 1. januara, što je gotovo 250 dnevno.

„Austrija je među najtraženijim zemljama članicama EU i stigla je do granice onog što može da izdrži“, rekla je ministarka i dodala da će slediti i druge mere.

U intervjuu objavljenom juče u austrijskoj štampi austriski kancelar Verner Fajman ocenio je da njegova zemlja brani „realističan“ stav i da će Nemačka ubrzo početi da ga sledi.

Beč nastavlja da podržava napore svojih evropskih partnera da se nađe zajedničko rešenje, ali, kako je rekao austrijski kancelar, treba da se pripreme na neuspeh i predvide zatvaranje granica.

Austrija poziva na „domino efekat“ prema kome bi balkanske zemlje duž rute takođe zatvorile svoje granice migrantima, navodi agencija Frans pres i dodaj da su te zemlje već počele da najavljuju ograničenja. (Novosti)