HOĆE li se Bačkotopolčani ove zime ogrejati – pitanje je koje se ovih dana najčešće postavlja rukovodstvu opštine, čiji su žitelji, bez najave, usred zime ponovo hladnih radijatora.

Naime, od 28. novembra oko 400 korisnika daljinskog grejanja toplotnom energijom snabdeva preduzeće „TMG Toplota“ iz Batočine. Kako je dva meseca kasnije naplativost obaveza prema distributeru pala ispod 50 odsto, preduzeće iz Batočine je prekinulo grejanje.

U saopštenju koje stoji na internet stranici „TMG Toplota“, kaže se „da je uzrok zastoja, koji je trenutno na snazi u kotlarnici, nedostatak mazuta.“

– O ovom problemu obaveštena je opština Bačka Topola, od koje je zatražena pozajmica za nabavku mazuta, kako bi se isporuka toplotne energije obavljala punim kapacitetom, ali je odgovoreno da ne mogu da im izađu u susret – navodi se u saopštenju. – Glavni problem zastoja rada mazutne kotlarnice je slaba naplativost, ispod 50 procenata, što nam čini velike poteškoće u nabavci energenta. Apelujemo na korisnike daljinskog sistema u Bačkoj Topoli da redovno izmiruju svoje obaveze za isporuku toplotne energije, kako u budućnosti ne bismo imali problema ove prirode.

Građani tvrde da nisu potpisali nikakav ugovor sa preduzećem koje ih greje, da ne znaju koja je cena po kvadratnom metru, te da su za tri dana novembra dobili račune za ceo mesec.

– Kolika je cena grejanja ako je novembarski račun 8.400 dinara, a grejali smo se tri dana – kaže ogorčeno Zoran M. – Po najvećem minusu su nas ostavili hladnih radijatora, u stanovima ima male dece i starih ljudi, pa smo morali da uključujemo grejalice. Ne samo što ćemo sad dobiti i astronomske račune za struju, nego će biti veselo kada nam od preopterećenosti stradaju elektro-instalacije.

ROBNE REZERVE

U opštini Bačka Topola kažu da su zatražili pomoć Republičkih robnih rezervi i pozajmicu od 50 tona mazuta, što bi bilo dovoljno za oko mesec i po dana grejanja. – Nadamo se da će Ministarstvo energetike to odobriti i da ćemo rešiti ovaj veliki problem – kaže Peđa Petrović, zamenik predsednika opštine.

BATOČINCI UZELI VRUĆ KROMPIR

Grejanje u Bačkoj Topoli zadaje muke građanima već godinama. Zbog starih i dotrajalih kotlarnica, koje nemaju nikakve ateste i dokumentaciju, i predstavljaju veliki rizik, „Subotička toplana“ odbila je da ove zime greje Topolčane, a posle brojnih razgovora jedino se preduzeće iz Batočine prihvatilo ovog nezahvalnog posla. (Novosti)