четвртак, 30 маја, 2024
vesti online

BAHATO: Vulin iz budžeta finansirao bivšu firmu, guvernerka kupila 90.000 čokoladica!

Ministar preko donatora SPS dao 2,2 miliona dinara nedeljniku Pečat, u kojem je bio urednik, dok je NBS na promotivne slatkiše prošle godine utrošila 360.000 dinara

BEOGRAD – Ministar rada Aleksandar Vulin pomogao je prošle godine svoju bivšu firmu novcem srpskih poreskih obveznika, dok je guvernerka Jorgovanka Tabaković kupila 90.000 čokoladica za 360.000 dinara u promotivne svrhe NBS, pokazao je, između ostalog, najnoviji izveštaj Saveta za borbu protiv korupcije.

U „Izveštaju o mogućem uticaju institucija javnog sektora na medije kroz plaćanje usluga oglašavanja i marketinga“ koji je Savet juče predstavio, otkriva se da je Vulin u ime obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata preko firme „Vočaut“, inače donatora SPS, dao 2,2 miliona dinara za insertovanje propagandnog materijala u dva nedeljnika, od kojih je jedan bio i nedeljnik Pečat, u kojem je on svojevremeno bio urednik.

NBS je u periodu 2011-2013, kad su guverneri bili Dejan Šoškić i Jorgovanka Tabaković, na promotivne čokoladice s likom srpskih novčanica potrošila oko 784.800 dinara. NBS je 2011. nabavila 400 kilograma mlečnih čokoladica ili 80.000 komada, 2012. je kupljeno 50 kilograma ili 10.000 komada, a 2013. godine 450 kilograma ili 90.000 komada. NBS je navela da se nabavka pokreće radi promocije, ali Savet smatra da nabavka ne doprinosi promociji NBS.

Sve državne i lokalne institucije potrošile su oko 840 miliona evra na oglašavanje i marketing od 2011. do 2014. godine, što je, kako kažu u Savetu, ogroman novac koji državi daje veliku moć da odlučuje o sudbini medija. Savet je otkrio da su 124 državna organa, organizacije, fondovi, javna preduzeća i opštine, na reklamiranje potrošili 61 milion evra, dok je iznos od 840 miliona evra procena troška za sve državne institucije.

Miroslav Milićević, predsednik Saveta, rekao je da se oglašavanjem koje finansira država stvara blizak odnos između političara i medija, u kojem posreduju marketinške agencije bliske vladajućim strukturama. Još konkretnija je bila Miroslava Milenović, članica Saveta, koja je istakla da je potkupljivanje medija u stvari fenomen koji je istraživao Izveštaj.
– Sistem javnih nabavki se u praksi nije pokazao kao pouzdan model ugovaranja usluga oglašavanja i marketinga. Iako je poštovan, naručioci u učesnici su ga vešto koristili da urade ono što su zamislili – navela je Milenovićeva.

SVI „PUTEVI“ VODE U „VOČAUT“

„Putevi Srbije“ su aprila 2012. godine firmi „Vočaut“ dali 2,4 miliona za snimanje „dokumentarnog filma o modernizovanim naplatnim stanicama i rehabilitovanim mostovima“.

Upravu „Puteva Srbije“ tada su činili kadrovi SPS, partije kojoj je „Vočaut“ pružao usluge propagande u kampanji, a bio je i donator te stranke.

„GALENIKA“ SPONZORISALA PINKOVU PROGNOZU VREMENA

„Galenika“ je u 2011. i 2012. kad je bila pod kontrolom SPS, takođe angažovala firmu „Vočaut“, sponzora SPS, za reklamne usluge. A preko njih je plaćala zakup reklamnog prostora u emisiji vremenska prognoza na TV Studio B i TV Pink. Za ove usluge je ukupno dato 54 miliona dinara, Studiju B 18,4 miliona, a Pinku oko 35,6 miliona dinara.

„INFOSTAN“ PROVERAVAO POPULARNOST DIREKTORA

Savet je uočio i da se državni sektor pojavljuje kao korisnik usluga različitih formi istraživanja javnog mnjenja koja doprinose medijskoj afirmaciji političara o trošku države. Beogradski „Infostan“ je tako 2012. i 2013. platio 1,5 miliona dinara firmi „Ebart“ za analizu prisustva Infostana i direktora Bojana Milića, kadra DS, na društvenim mrežama.

„TELEKOM“ I „SRBIJAGAS“ KRIJU PODATKE, PLATILI KAZNU

Savet napominje da rashodi značajnih državnih firmi nisu bili predmet analize. Na dan izrade Izveštaja Savet je delimično ostao uskraćen za informacije od Vlade Srbije, a u potpunosti od Ministarstva spoljnih poslova, „Srbijagasa“ i „Telekoma“. „Srbijagas“ i „Telekom“ su zbog nedostavljana podataka povereniku platili kaznu po 180.000 dinara.

KAD „ŽELEZNICE SRBIJE“ SNIMAJU FILMOVE

Savet je otkrio da javni sektor koristi marketinške usluge i usluge video-produkcije pravnih lica koji za to nisu registrovani. „Železnice Srbije“ su na krajnje čudan način koristile marketinške usluge pravnih lica registrovanih za proizvodnju nakita, postavljanje podnih i zidnih obloga, knjigovodstvene i revizorske poslove.

„KOLUBARA“ VOLI GUČU, A „SRBIJAŠUME“ MRKINU BEKUTU

Rudarski basen „Kolubara“ je 2013. agenciji za marketing „Profajl“ dao 990.000 dinara za 53. dragačevski sabor trubača u Guči. „Srbijašume“, firma pod kontrolom SPS, 2011. je „Melos estradi“ dala 2,3 miliona dinara za koncert Ane Bekute u Sava centru. Poznato je da je Bekuta u vezi s Milutinom Mrkonjićem, članom SPS. (Kurir)