Nepovoljne vremenske prilike, naglo topljenje snega, pa zatim i ciča koja je zagospodarila gornjim Ponišavljem izazvali su probleme sa pijaćom vodom u više mesta ovog kraja. Zbog pojave koliformnih i fekalnih bakterija u seoskim vodovodima, stručnjaci Zavoda za javno zdravlje u Pirotu zabranili su upotrebu vode za piće u selima Petrovac, Vojnegovac, Sukovo, Barje Čiflik i Blato, ali i u Beloj Palanci.

– Poslednje analize pokazale su da voda nije za piće, ali se može koristiti za tehničku upotrebu. Na svu sreću, zbog niskih temperatura, situacija je pod kontrolom. Rezultati analiza koje trenutno radimo biće gotovi u utorak i tada će se znati kakvo je stanje – kaže dr Tatjana Vidanović iz pirotskog Zavoda za javno zdravlje.

U „kol centru“ Vodovoda i kanalizacije, pirotskog javnog preduzeća koje brine o ovim vodovodima, takođe konstatuju da je voda neispravna, ali da trenutno nije moguće snabdevanje meštana cisternama, jer zbog niskih temperatura dolazi do brzog zaleđivanja slavina i vode. Zato savetuju da meštani piju prokuvanu ili flaširanu vodu, ali će oni učiniti sve da se sa toplijim danima ovi ljudi snabdevaju vodom iz cisterni. Naravno, biće i takozvanog dohlorisanja na izvorištima iz kojih se ova sela snabdevaju.

Identičan problem je u Beloj Palanci, koja zbog aktuelnih vremenskih (ne)prilika takođe kuburi sa pijaćom vodom. I ovde se stanje pomno prati, a građani će o svim promenama biti blagovremeno obavešteni, rekli su nam u opštini. Pijaća voda na mnogim javnim česmama u ovom kraju takođe nije za piće. (Novosti)