TRGOVCI na pijaci Zeleni venac dobili su nove kolege. Njima su se pridružile izbeglice sa Bliskog istoka, koji kroz našu zemlju putuju ka zapadnoj Evropi. Nekoliko njih zatekli smo kako među tezgama prodaju robu široke potrošnje – od sardina i vlažnih maramica, do garderobe.

Migranti koji iz ratom zahvaćenih zemalja putuju ka evropskim državama ne zadržavaju se više toliko dugo u Beogradu kao letos. Ipak, deo njih i dalje prolazi kroz prestonicu Srbije, a u svom tranzitu nekolicina je rešila i da dodatno zaradi za put. Nekoliko momaka smo pronašli među prodavcima na pijaci Zeleni venac.

Novi prodavci na Zelenjaku šetaju se među tezgama sa rančevima na leđima i punim rukama raznih proizvoda. Na nespretnom srpskom naučili su, jedino, da kažu cenu.

Jedan od njih prodaje sardine u konzervi, ali ne ume da nam objasni gde nabavlja robu, već nam pokazuje da sami pročitamo.

Na konzervama piše da je zemlja porekla Turska, a isti je slučaj i sa kozmetičkim preparatima i odećom.

CENE NIŽE OD TRŽIŠNIHROBU koju nude na pijaci Zeleni venac, izbeglice iz Sirije, Iraka, Irana i Avganistana prodaju budzašto. Tako konzerva sardine košta 30, veliko pakovanje vlažnih maramica 40, dezodorans 70 dinara. Migranti farmerke nude za 600, a zimske jakne za 700 dinara.

Prodavci koji zakupljuju tezge na jednoj od najvećih prestoničkih pijaca na različite načine doživljavaju „konkurenciju“. Dok jednima ne smetaju ljudi koji su bez ičega pobegli od rata, drugi se bune što ih komunalna policija ne uklanja.

– Prodaju humanitarnu pomoć koju su dobili – ubeđen je jedan od trgovaca koji prodaje voće i povrće. – Meni ne smetaju, ali smatram da nije u redu da mi plaćamo zakup tezgi, a oni bez ikakvih problema prodaju robu na crno.

– Žena koja prodaje mlečne proizvode, pak, puna je razumevanja za svoje nove kolege sa Bliskog istoka.

Pričala sam sa dosta migranata, njihova putovanja ka Evropi traju veoma dugo i dosta su skupa – priča nam Radmila J., koja u već godinama prodaje mleko, jaja i sir na Zelenjaku. – Moraju da se snalaze, kao i svi ostali. Oni koji prodaju sardinu za 50 dinara i sami su siromašni, pa im svaki dinar znači. (Novosti)