понедељак, 17 јуна, 2024
vesti online

Bitka Rusa i Amerikanaca za Telekom

Velika ruska kompanija zainteresovana je da kupi Telekom Srbije, potvrđeno je “Blicu”. Ova odluka nije samo ekonomska već, pre svega, strateška.

(+) Kliknite za uvećanje

S druge strane, kako „Blic“ saznaje, Amerikanci neće sedeti skrštenih ruku i već spremaju odgovor na ruski pokušaj preuzimanja Telekoma u vidu kontraponude za kupovinu srpske kompanije.

 

Preko koje kompanije bi Rusija pokušala da preuzme srpskog nacionalnog teleoperatera još nije poznato. Zasad se pominje nekoliko imena.

 

Pre svega “Gasprom telekom”, koji je 2012. pokušao da u ovaj region uđe preko Slovenije.

Onaj ko kontroliše Telekom, kontroliše sve komunikacije u Srbiji: Aleksandra Smiljanić

U igri su i Miloš Fridman, jedan od najbogatijih Rusa, i njegov partner Mehmet Karamehmet, inače suvlasnici ruske “Alfe”, ali i „Sistema holding“, koji danas ima većinski paket u najvećem ruskom teleoperateru – MTS.
Rusi, kako “Blic” saznaje, smatraju da bi se kupovinom Telekoma na najbolji način strateški pozicionirali na području zapadnog Balkana.
– S obzirom na to da se vode strateškim interesom, i cena za Telekom mogla bi da bude veća od one o kojoj se dosad razgovaralo. Rusi bi ovom akvizicijom pokrili tržište velikog dela prostora bivše Jugoslavije – objašnjava izvor “Blica”.

 

I Austrijanci još u igri
Kako saznajemo, Telekom Austrija je i dalje vrlo zainteresovan za kupovinu Telekoma Srbija. Oni su, podsetimo, jedini dali ponudu na tenderu koji je Vlada raspisala 2010. godine, ali nisu bili spremni da daju 1,2 milijarde evra za 51 odsto, već oko 900 miliona. Tender je proglašen nevažećim.

Zvanična Moskva procenjuje da se Srbija sve više okreće Zapadu, za šta im je kao potvrda poslužio i nedavni odlazak premijera Aleksandra Vučića na Minhensku konferenciju. Posebno su loše doživeli susret Vučića sa Džozefom Bajdenom na temu snabdevanja Srbije gasom koji bi stizao iz SAD. Usledio je žestok napad ruske državne televizije “Rusija danas” na Vučića. Televizija pod kontrolom Vladimira Putina u roku od dva dana emitovala je dva priloga u kojima se obrušila na Vučića zbog toga što srpska vlada sarađuju sa firmom bivšeg britanskog premijera Tonija Blera.
Kako tvrdi nekadašnja ministarka za telekomunikacije Aleksandra Smiljanić, onaj ko ima Telekom, ima i kontrolu nad svim komunikacijama u našoj zemlji.

Amerikanci spremaju odgovor Rusima

– Osim profita i velikog prihoda, potencijalni kupac Telekoma imao bi i tu prednost da može da kontroliše kompletne komunikacije u našoj zemlji. Kroz infrastrukturu Telekoma prenose se gotovo sve informacije u Srbiji. Telekom nudi i IPTV servis, tako da je i u medijskom smislu vrlo interesantan jer je glavni konkurent kablovskim operaterima. Ovo su sve razlozi zašto Telekom ne treba prodati – kaže Smiljanićeva za “Blic”.  (BLIC)