уторак, 11 јуна, 2024
vesti online

Bivši američki zvaničnici: Crnu Goru u NATO što pre

Grupa bivših visokih američkih zvaničnika uputila je otvoreno pismo predsjedniku SAD Baraku Obami i Kongresu u kojem apeluje da se što je prije moguće, idealno do kraja godine, ratifikuje protokol o pridruživanju Crne Gore NATO-u.

U pismu koje su, između ostalih, potpisali bivši savjetnik za nacionalnu bezbjednost Stiven Hedli, bivši sekretar za odbranu Čak Hejgel, bivši komandanti NATO-a u Evropi generali Filip Bridlav, Džejms Džons i Džejms Stavridis, te bivši zamjenik državnog sekretara Vilijam Berns, navodi se da je Crna Gora, kao 29. članica Alijanse, spremna da ispuni obaveze iz članstva i doprinese evro-atlantskoj bezbjednosti.

Crna Gora je, navodi se, značajno napredovala u rešavanju unutrašnjih pitanja u vezi sa vladavinom prava, korupcijom, organizovanim krinimalom i reformom bezbjednosnog sektora. Takođe je, kako se ističe, izgradila malu ali sposobnu vojsku i reformisala bezbjednosne službe da bi ispunila standarde NATO-a.

Ulazak Crne Gore u NATO, koji podržavaju i republikanci i demokrate, doprinijeće njenoj dugoročnoj stabilnosti, suverenitetu i bezbjednosti, kao i stabilnosti i bezbjednosti u jugoistočnoj Evropi, navode američki zvaničnici.

Crnogorsko članstvo bi, kako se navodi, takođe pokazalo kredibilnost politike otvorenih vrata NATO-a i jasno odbacilo ideju da bilo koja treća strana posjeduje de fakto veto na proširenje NATO.

U periodu regionalne i međunarodne nestablnosti, podrška i jačanje struktura Alijanse koje promovišu zajednički pristup zasnovan na pravilima i razumjevanje je od ključne važnosti. Pridruživanje Crne Gore NATO-u bi bio još jedan važan korak u tom naporu, poručuju bivši američki zvaničnici, navodeći da zbog toga apeluju na predsjednika Obamu i Kongres da što brže pristupe ratifikaciji protokola o pridruživanju Crne Gore NATO-u, da bi taj proces mogao da bude okončan do kraja 2016. godine.

Ratifikacija prije kraja godine?

Izvršni direktor Mekejnovog instituta za međunarodno liderstvo, Kurt Volker, kaže za Glas Amerike da očekuje da trenutni sastav Senata ratifikuje protokol o pridruživanju Crne Gore NATO-u.

„ U američkom Senatu do sada se tri puta glasalo o ratifikaciji protokola. Kad su se Poljska, Češka i Mađarska pridružile NATO-u, za ratifikaciju je bilo 80, dok je 19 bilo protiv. Bilo je potrebno godinu i po, uz mnogo rasprave o tome da li uopšte treba proširivati NATO. Kada smo pozvali baltičke zemlje, Sloveniju, Slovačku, Rumuniju i Bugarsku, 96 senatora je bilo za, dok niko nije bio protiv. Kada smo pozvali Albaniju i Hrvatsku, glasovi se nisu ni brojali, već je odluka donijeta aklamacijom odnosno jednoglasnim pristankom. Znači bilo je sve lakše i lakše, s obzirom na to da je ideja o proširenju NATO-a bila sve prihvatljivija. U slučaju Crne Gore, zato što Senat ima pauzu u radu zbog američkih izbora, a onda ponovo zasjeda u januaru sa novim mandatom i sastavom, očekujem da će protokol o pridruživanju biti podnijet, a zatim će o njemu biti glasano tokom trenutnog sastava Senata. U suprotnom, morali bismo da krenemo iz početka u januaru. Pretpostavljam da će se o protokolu glasati ili prije pauze u oktobru ili, što je vjerovatnije, tokom poslednjeg zasjedanja poslije novembarskih izbora, a prije novog sastava Kongresa, u januaru.“(glasamerike.net)