недеља, 26 маја, 2024
vesti online

BIVŠI KOMANDANT NATO O SRBIJI „Mala je to nacija, a pokušava da pliva između Zapada i Rusije“

Zabrinjavajuće vreme je došlo za onoga ko prati evropsku geopolitiku sa druge strane Atlantika, piše prenzionisani admiral Džim Stavridis, bivši vrhovni komandant NATO, za uticajni američki sajt huffingtonpost.com.

Sergej Lavrov i Džon Keri, šefovi diplomatija Rusije i SAD

Foto: Tanjug/APSergej Lavrov i Džon Keri, šefovi diplomatija Rusije i SAD

„Poput mnogih visokih zvaničnika, i poljski ministar spoljnih poslova sada poziva NATO trupe da se raspodele na granicu sa Rusijom. Rusija tuži Ukrajinu zbog neisplaćenog duga, a male nacije poput Srbije i Jermenije pokušavaju da plivaju između Rusije i Zapada, u vezi sa članstvom u EU i carinskoj uniji“, navodi on.

Rusija se, dodaje, oseća nepoštovanom, a Zapad ne može da razume aneksiju Krima. Sve to pruža osećaj dubokog nespokojstva, sa podelom između Rusije i SAD u centru toga.

Na nedavno završenoj Minhenskoj konferenciji o bezbednosti glavna briga svih prisutnih bila je Evropa.

Foto: Profimedia

Istovremeni kolaps sirijske države i uspon Islamske države stvorio je više od milion izbeglica koje su prošle godine krenule ka Evropi, a možda još milion ide za njima u 2016. To je veoma zabrinjavajuća situacija za nacije u Evropi, koje su kroz istoriju imale velike probleme s integrisanjem muslimana i afričkih imigranata u njihova društva.

Nedavni napadi na nemačke žene u Kelnu i drugim gradovima pojačali su pritisak na najboljeg lidera u Evropi, kancelarku Angelu Merkel. Grčka kriza narasta i vratiće se vrlo brzo. Moćne centrifugalne sile vuku Evropsku uniju, a britanski odlazak („Bregzit“) iz EU prema većini anketa moguć je jednako koliko i ostanak.

Ali, ove izazove nadmašuje širi strateški sukob koji se promalja: povećana napetost između Rusije i Zapada, pri čemu obe strane krive jedna drugu za izbijanje novog Hladnog rata. (Blic)