среда, 28 фебруара, 2024
vesti online

Branislav Tapušković, bivši dugogodišnji pravni zastupnik porodice ubijene novinarke Duge Policija opstruisala istragu ubistva Dade Vujasinović – See more at: http://www.danas.rs/drustvo.55.html?news_id=323961&title=Policija%20opstruisala%20istragu%20ubistva%20Dade%20Vujasinovi%C4%87#sthash.UCbTzSmO.dpuf

Istragu ubistva Dade Vujasinović 8. aprila 1994. godine je policija je od početka opstruisala, njena odeća na osnovu koje je moglo da se ustanovi da li je reč o ubistvu ili samoubistvu je dan-dva nakon ubistva nestala.

1

Piše: Aleksandar Roknić

Beograd sreda, 20. jul 21:25

Policija opstruisala istragu ubistva Dade Vujasinović

Foto: Fonet

Nalaz holandskih forenzičara da je moguće i ubistvo, i samoubistvo i nesrećan slučaj, samo je zapečatilo ovaj slučaj, kaže za Danas Branislav Tapušković, bivši dugogodišnji pravni zastupnik porodice ubijene novinarke Duge Radislave Dade Vujasinović.

Veštačenje Instituta za forenzička istraživanja u Hagu nije dalo odgovor na pitanje da li je uzrok smrti novinarke Radislave Dade Vujasinović ubistvo ili samoubistvo? Šta sad?

Sedamnaest godina sam vodio taj slučaj, od 1994. do momenta kada je utvrđeno da su postojala dva filcana čepa, odnosno da su bila dva ispaljenja. Od tog momenta je za mene posao bio završen. Toliko puta je slučaj bio obustavljan, stalno smo slali nove zahteve, veštačenja i na kraju se došlo do toga da je isključeno samoubistvo i da je reč o ubistvu, s obzirom na pronalazak ta dva čepa iz puške.

Da li ste imali kontakte sa državnom Komisijom za istraživanje ubistava novinara?

Ta komisija me nikad nije ni za šta pitala. Znali su da sam ja to radio, jer se iz svih dokumenata vidi ko je to gurao, ko je stalno pisao zahteve, ko se u ime porodice bavio time. Komisija je radila koliko je radila. Imao sam posle jedan kontakt sa roditeljima Dade Vujasinović i bili smo zatečeni da se posle 17 godina sve sad šalje u Hag na institut koji je trebalo da da odgovore za veliki novac, i da se predmet vrati na početak, odnosno da se ponovo neko izjasni o tome da li je to bilo ubistvo ili samoubistvo. I sad stiže taj izveštaj koji dopušta i da je ubistvo, i samoubistvo, i nesrećan slučaj. Praktično, stvar je zapečaćena. Tu više nema šta da se radi. Ovim je stavljena tačka na ceo slučaj.

Kako komentarišete to što je holandski forenzički institut osporio nalaz veštaka obducenta Branimira Aleksandrića da je ulazna rana na levoj strani grudi naneta iz apsolutnog prislona?

Zna se da su džemper i njena odeća nestali ubrzo posle ovog događaja. Da je bilo odeće, onda bi nesporno moglo da se utvrdi da li je bio prislon ili ne. Zato je odeća i nestala. Tužilac je imao dovoljno dokaza i znao je koji su dokazi maknuti dan-dva nakon događaja.

Koliko je bilo opstrukcije u predmetu?

Od prvog dana. Niko nigde nije ni spomenuo šta se sve tu događalo. Prvo je trebalo tražiti krivične prijave za to što je istraga bila stopirana odmah nakon događaja, jer su nestali određeni tragovi, odeća i mnogo štošta drugo, što je moglo da u tom momentu dovede do nekog rezultata. Ipak, interesantno je da me ta državna komisija nije nijednom kontaktirala.

Mislite li da je policija zabrljala istragu?

Naravno. U startu.

– (Danas)