RUSKE vlasti su odlučile da zatvore nebo nad onim delom Sirije koji je pod kontrolom jedinica lojalnih Bašarau Asadu. U Kremlju su odlučili da u Siriju pošalju svoje najnovije raketne PVO komplekse S-400 koji mogu efikasno da štite veliki vazdušni prostor. Uz to, ruski Generalštab razmatra mogućnost slanja 10 do 12 aviona-lovaca Su-27SM ili Su-30SM u Siriju, koji bi štitili bombardere. Do obaranja Su-24, oni su leteli bez zaštite jer se smatralo da nema potencijalne opasnosti. Ali, posle tog incidenta odlučeno je da ruska avijacija bombarduje u Siriji samo pod zaštitom lovaca.

Prethodno je Ministarstvo odbrane Rusije donelo odluku da krstarica „Moskva“ krene u priobalni rejon Latakije.

To je direktan odgovor Ankari i ako se dogodi da neki turski avion slučajno uleti u vazdušni prostor Sirije, sigurno će biti oboren. Rusija kao velesila neće lako da oprosti to što je rukovodstvo u Ankari dalo komandu da se obori njihov Su-24.

Mogućeg ruskog revanša Turskoj boje se i u Vašingtonu, pa su u četvrtak izjavili da dovođenje S-400 neće poboljšati borbu protiv islamista već će samo otežati ionako tešku situaciju. Nesporno je da Islamska država nema svojih aviona, pa bi jedino mogli da budu oboreni turski, ako se „zalete“ na sirijsko nebo.

Osim toga, do sada su turski avioni napadali pozicije Kurda, iako su ih i Amerikanci upozoravali da to ne čine. Kako se stvari razvijaju, Kurdi će posle najnovijih mera Moskve biti znatno bolje zaštićeni. Najverovatnije će oni ponovo početi i da dobijaju pomoć iz Moskve, kao što je to činjeno u vreme SSSR.

Tako je Ankara neprimišljenim potezom sebi napravila nove nevolje. (Novosti)