уторак, 11 јуна, 2024
vesti online

Britanija tajno osavremenjuje svoje nuklearne podmornice

Britanija tajno osavremenjuje svoj arsenal nuklearnog oružja „Trajdent“ i razvija potpuno nove bojeve glave, navodi se u izveštaju Nuklearne informativne službe (NIS). Međutim, britanski parlament tek treba da pristane na ovo unapređivanje.

 

Ustanova za atomsko oružje u Berkširu, gde se prave i održavaju britanske nuklearne bojeve glave, radi na programu osavremenjavanja sadašnjih bojevih glava tipa „Trajdent“ i proizvodnju moćnije i preciznije nuklearne bojeve glave „Mark 4A“, navodi se u istraživanju nezavisnog tela.

Piter Bert iz NIS-a izjavio je da će „program modifikacije bojeve glave ’Mark 4A‘ omogućiti bojevoj glavi ’Trajdent‘ da i dalje radi do sredine ovog veka, a mnogo novca se troši da se utre put za razvoj nove generacije bojevih glava koje će biti u upotrebi i duži vremenski period“.

Zajednička radna grupa SAD i Velike Britanije ustanovljena je da bi se omogućila saradnja na programima, a nove bojeve glave testirane su u Sandija nacionalnoj laboratoriji u SAD.

U izveštaju se navodi da troškovi i raspored programa nisu objavljeni Parlamentu.

Međutim, modifikovana bojeva glava pomenuta je u pismu na sajtu Ministarstva odbrane od 2. jula 2014. godine.

U pismu se govori da će dr Pol Holinshed biti odgovoran za „program održavanja nuklearnih bojevih glava“ i za „početak proizvodnje Mk4A u skladu sa Planom proizvodnje ’Trajdenta‘“.(Novosti)