уторак, 20 фебруара, 2024
vesti online

BRITANIJU TRESE RASIZAM Dramatičan porast incidenata nakon Bregzita

Posle referenduma o izlasku iz Evropske unije u Britaniji je prijavljen talas rasistički motivisanih incidenata, objavio je u nedelju Vašington post.

Raste broj rasističkih incidenata nakon Bregzita

Foto: ReutersRaste broj rasističkih incidenata nakon Bregzita

Veliki broj incidenata prijavljen je britanskoj policija, a i društvene mreže su preplavljene objavama o ksenofobnim pojavama, a njihov sadržaj predstavlja tužan pogled na to kako je izlazak Britanije iz EU možda ohrabrio one koji su skloni ekstremnom rasizmu, piše list.

Policija u zapadnom delu Londona istražuje, kako su naveli, rasistički motivisan slučaj napada na Društveno i kulturno udruženje Poljaka.

Na zgradi tog udruženja je ispisan grafit „Idite kući“. Vašington post napominje da Poljaci čine najveću populaciju onih koji su rođeni van Britanije.

U Kembridžširu su navodno deljeni leci sa porukom „Napustite EU/Nema više poljskih štetočina“, napisanom i na engleskom i na poljskom.

Oni koji su se zalagali za Bregzit bili su jasni u uveravanju da novi imigracioni zakoni neće uticati na građane EU koji već žive u Britaniji, ali uprkos tome mnogi imigranti nisu sigurni u svoju budućnost, piše Vašington post.

List dodaje da se ni popularni britanski tabloidi nisu potrudili da smire osećanja javnosti oko imigracije, često pribegavajući rasnim provokacijama.

Poruka većine napada od petka je izgleda veoma jednostavna. Da „pobednici referenduma treba da objave repatrijaciju svih koji nisu bele rase ni anglosaksonskog porekla u Ujedinjenom Kraljevstvu“, uprkos tome što je zvanična kampanja Bregzita pozivala da se to izbegne, zaključuje Vašington post. (Blic)