понедељак, 27 маја, 2024
vesti online

BUĐENJE DIVA U toku je svetska revolucija ratovanja, a zbog novog igrača se upalio ALARM U PENTAGONU

Kina je krenula u istorijsku reformu Narodnooslobodilačke vojske koja će, tvrde kineski vojni stručnjaci, omogućiti da se u svetu ponovo uspostavi ravnoteža snaga koja je nestala početkom devedesetih slomom komunizma u bivšem SSSR-u.

Foto: Reuters

Nakon što je Ministarstvo obrane SAD-a, na osnovu ranije postignutog dogovora, obavestilo kinesku vladu da će nosač aviona Džon  Stenis sa četiri prateća vojna broda, stići u posetu Hong Kongu 5.maja, iz Pekinga je, neočekivano, stigla odbijenica: kineska strana obavestila je Vašington da se sporazum i poseta otkazuju te da američki vojni brodovi ne mogu pristati u kinesku luku.

Američki politički analitičari odmah su zaključili da je takva odluka posledica sve učestalijih sporova između dve države u Južnokineskom moru. Neposredni povod za otkazivanje te posete je taj što se nosač aviona Džon C. Stenis vraćao iz patroliranja Južnokineskim morem, gde je demonstrirao vojnu američku prisutnost, ali i to što je na njemu neko vreme boravio američki ministar obrane Ešton Karter.

Kineski divovski iskorak i megaraketa

Tom prigodom Carter je najavio da će SAD pojačati vojnu saradnju s Filipinima i da će uskoro rasporediti novi kontingent vojnih aviona u toj regiji. Čime je Vašington jasno dao do znanja da ne namerava da prepusti Pekingu nadzor nad Južnokineskim morem. (Blic)