уторак, 28 маја, 2024
vesti online

CRN GLAS IZ BRISELA: Crnoj Gori stiglo pismo Stoltenberga sa pozivom u NATO

PODGORICA – Potpredsednik crnogorske Vlade i ministar spoljnih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić primio je danas pismo generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, u kojem se Crna Gora formalno poziva da otpočne proces pristupanja NATO-u.

Igor Lukšić (foto: Jutjub printskrin)

U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore se navodi da se, nakon upućenog pozivnog pisma, očekuje otvaranje pristupnih pregovora koji će trajati nekoliko meseci, a po čijem završetku će zemlje članice potpisati protokol o pristupanju Crne Gore Severnoatlanstkom savezu i otpočeti proces ratifikacije, prenela je RTCG.

Protokol će omogućiti Crnoj Gori da učestvuje na većini sastanaka NATO-a, saopštilo je Ministarstvo.

Kako je istaknuto u saopštenju, Crna Gora će sa punom posvećenošću nastaviti sa ispunjavanjem svih obaveza iz evroatlantske integracione agende, kako tokom pregovora o pristupanju, tako i tokom procesa ratifikacije.

„Odluka o upućivanju poziva još jednom je potvrdila uspeh u sprovođenju reformi i odlučnost Vlade da, istim intenzitetom, nastavi sa aktivnostima u ključnim oblastima u cilju pripreme za članstvo u NATO-u“, navodi Ministarstvo. (Pravda)