понедељак, 27 маја, 2024
vesti online

Crna Gora potpisala Protokol o pristupanju NATO-u

Crna Gora potpisala Protokol o pristupanju NATO-u

četvrtak, 19.05.2016. u 15:48

Мило Ђукановић на састанку Северноатлантског савета (Фото НАТО)

BRISEL/PODGORICA – Dvadeset osam članica Alijanse potpisalo je danas u Briselu Protokol o pristupanju Crne Gore u NATO, a premijer Milo Đukanović je poručio da će Alijansa dobiti uverenog promotera svojih vrednosti na „zapuštenom Zapadnom Balkanu”. Uoči potpisivanja premijer Milo Đukanović poručio je da današnji dan ima posebnu simboliku za Crnu Goru jer korespondira sa proslavom decenije nezavisnosti te države. „Čast mi je što imam priliku da vam se obratim u ovom važnom trenutku za moju zemlju. Jednako važnom kao 2. decembra kada ste poslali pozivnicu. Potpisivanjem na nivou ministra spoljnih poslova odali ste veliko priznanje našim naporima na putu do punopravnog članstva”, rekao je Đukanović.

Đukanović je kazao da je potpisivanje je Protokola potvrda da je Crna Gora 21. maja 2006. zakoračili pravim putem. „Za deset godina došli smo na korak do članstvo u NATO i na podmaklom smo putu ka EU. Znači da smo izabrali dobar put”, smatra Đukanović te dodao: „Potpisivanjem Protokola naš posao se ne završava”. Crnogorski premijer je obećao da će aktuelna vlast, kako je rekao, i dalje raditi na podizanju standarda.

„ Želimo stabilnu demokratsku razvijenu i multietničku zemlju u okviru everoatlantske zajednice naroda. Integracioni procesi naše zemlje nemaju alternativu i nezaustavljivi su. NATO će dobiti uverenog promotera svojih vrednosti na zapuštenom prostoru Zapadnog Balkana”, rekao je Đukanović, preneli su crnogorski mediji. Očekuje da će se ratifikacija Sporazuma o članstvu u NATO dogoditi u što kraćem roku. „Daćemo vam dovoljno razloga da taj posao obavite bez odlaganja”, rekao je Đukanović.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je kazao da je Crna Gora prošla dug put reformi. „Reformisala je zakone, izgradila institucije, našla svoje mesto u međunarodnoj zajednici, ohrabrivala je saradnju i kompromis na Balkanu. Od danas će Crna Gora biti pozvana zemlja na NATO sastancima”, rekao je Stoltenberg. Kada se završi proces ratifikacije, Crna Gora će postati 29. članica Alijanse.

„Ovo nije kraj puta Crne Gore, već početak novog sigurnog poglavlja u njenoj istoriji. Crna Gora će ojačati stabilnost i svoju suverenost. Imaće mesto za stolom i mogućnsot da oblikuje politiku NATO-a”, zaključio je Đukanović. Simbolično, Stoltenberg je Đukanoviću poklonio olovku kojoj su države članice potpisale Protokol. (Politika)