уторак, 20 фебруара, 2024
vesti online

Crna Gora: U vlasništvu stranaca 4.200 preduzeća

U Crnoj Gori je 4.200 poslovnih subjekata u stranom vlasništvu, od čega su u 32 odsto slučajeva vlasnici-osnivači poreklom iz Rusije, 18,7 odsto iz Srbije i 4,9 odsto iz BiH, podaci su Zavoda za statistiku (Monstat).

Foto: M.Mitrović / RAS Srbija

Broj poslovnih subjekata koji se nalaze u vlasništvu građana i preduzeća poreklom iz Ukrajine povećava se iz godine u godinu i iznosi 10,6 odsto od ukupnog broja.

Najveći broj preduzeća u stranom vlasništvu u prošloj godini bio je u opštini Podgorica 25,8 odsto, zatim slede Budva sa 21,8 odsto, Bar sa 19,4 odsto i Herceg Novom sa 12 odsto.

Najveći broj poslovnih subjekata u stranom vlasništvu bavilo se trgovinom na veliko i malo i popravkom motornih vozila i motocikala 22,6 odsto, građevinarstvom 14,3 odsto, stručnom, naučnom i tehničkom delatnosti 15,3 odsto i poslovanjem nekretninama osam odsto.

U svim sektorima delatnosti, kao i u prethodnoj godini, najzastupljeniji su poslovni subjekti čiji su vlasnici poreklom iz Rusije i Srbije.

Poslovni subjekti koji su u vlasništvu građana i preduzeća poreklom iz Kine i Italije najviše je orjentisano na delatnosti u okviru sektora trgovine na veliko i malo i popravkom motornih vozila i motocikala.

Osim poslovnih subjekata čiji su vlasnici iz Rusije i Srbije i preduzeća u vlasništvu građana i preduzeća iz BiH veoma su zastupljena u sektoru građevinarstva. (blic)