Ministarstvo odbrane Crne Gore saopštilo je da je potpisalo sa Agencijom za podršku i nabavku NATO sporazum o uništavanju viškova oružja i eksplozivnih sredstava u Crnoj Gori, čime su obezbeđeni uslovi za bezbedno uništenje oko 400 tona viška naoružanja i ubojitih sredstava.

„Reč je o kompleksnim minsko-eksplozivnim sredstvima, uglavnom mornaričkom i vazduhoplovnom oružju velikog kalibra, koje se nalazi u skladištima crnogorske vojske“, saopštilo je Ministarstvo obrane.

Crna Gora je na svojoj teritoriji nasledila od bivše JNA velike količine zastarelog naoružanja i ubojitih sredstava, koje su predstavljale latentnu opasnost, kako za okolinu, tako i za živote ljudi, ističe se u saopštenju, prenose mediji u Podgorici.

„Dosada je od ukupnog viška koji je iznosio 10.742 tone, uništeno 8.304 tone ,77 odsto, podsjeća Ministarstvo i ističe da se na taj način nastavlja s doslednim sprovođenja procesa demilitarizacije.

Ministarstvo ističe da se realizacijom tog projekta, uz stručnu podršku NATO partnera, dodatno doprinosi očuvanju nacionalne i regionalne bezbednosti, kao i okoline u Crnoj Gori.

Sve troškove uništenja tog dela viška naoružanja u Crnoj Gori snose Nemačka, Turska, Mađarska, Hrvatska i Velika Britanija. (Novosti)