недеља, 26 маја, 2024
vesti online

CRNA STATISTIKA Na strani IS bori se 130 državljana BiH, 45 poginulo

Na strani terorističke organizacije Islamske države (IS) bori se 130 državljana Bosne i Hercegovine, izjavio je danas državni ministar bezbednosti Dragan Mektić u razgovoru sa delegacijom Parlamentarne skupštine NATO-a i upozorio da je za BiH glavni problem terorizam, radikalizam i nasilni ekstremizam.

„Trenutno na području Sirije i Iraka na strani IS ratuje oko 130 državljana BiH. Oko 45 ih je poginulo na strani IS, a oko 50 se vratilo u BiH sa stranih ratišta“, rekao je Mektić.

On je naveo da na području BiH postoji više radikalnih zajednica iz kojih se vrbuju pojedinci za terorističke akte u učešće na ratištima u Iraku i Siriji na strani IS, zbog čega država preduzima dodatne mere kako bi sprečile te pojave, prenosi Hina.

„Do sada smo podigli 20 optužnica za ova kaznena dela, a izrečene su dve presude“, rekao je Mektić.

On je naveo da državne institucije ne tolerišu slučajeve terorizma i radikalizma, ističući da su za svim licima sa područja BiH koje ratuju na stranim ratištima raspisane poternice.

U razgovoru s delegacijom NATO-a, ministar Mektić je ocenio da veliki problem povezan sa delima terorizma predstavlja postojanje velikog broja zaostalog naoružanja iz rata, zbog čega je najavio uspostavljanje mreže regionalnih tužiteljskih istražnih timova, budući da krijumčari oružja deluju na teritoriji više zemalja.

Komentarišući situaciju oko migrantske krize, on je rekao da do sada BiH nije bila deo balkanske migrantske rute dodajući da su zabeleženi pojedinačni slučajevi organizovanog krijumčarenja migranata prema zapadnoj Europi. (Blic)