уторак, 28 маја, 2024
vesti online

Dačić upozorava: Zatvorićemo granice ako to učine Slovenija i Hrvatska

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić pozvao je na jedinstven pristup EU izbegličkoj krizi, ukazujući na to da, ukoliko Austrija i druge zemlje na Balkanskoj ruti zatvore svoje granice, i Srbija biti primorana da učini isto.

Srbija će se u narednom periodu ponaašati u zavisnosti od ponašanja drugih zemalja: Ivica Dačić

Foto: G. Srdanov / RAS SrbijaSrbija će se u narednom periodu ponaašati u zavisnosti od ponašanja drugih zemalja: Ivica Dačić

Dačić je podsetio da je Srbija dosada imala fer i konstruktivan pristup ovom pitanju za šta je dobila pohvale celog sveta.

– Kroz našu zemlju je prošle godine prošlo 600.000 migranata. Nas zabrinjava to što EU nema jedinstvenu politiku i stav šta da se dalje raditi. I razne pojedinačne mere država nas dovode u tešku situaciju – rekao je šef srpske diplomatije za radio Dojče vele.

Dalji koraci Srbije će prvenstveno zavisiti od poteza zemalja koje su na zapadno-balkanskoj ruti, rekao je Dačić, napominjuhi da bi prema najavama austrijskog šefa diplomatije Sebastijana Kurca, Beč mogao da ograniči broj migranata i to do kvote od 37.500 ljudi.

– Dakle, moramo da vidimo šta Austrija namerava da učini, da li će zatvoriti svoju granicu, a onda kasnije, da vidimo da li će to učiniti Slovenija i Hrvatska. Onda bi i Srbija bila prinuđena da jednostavno zatvori granice, jer mi nemamo mogućnosti da toliki broj ljudi ostane u Srbiji – rekao je on.

Dačić je ocenio da je veoma zanimljivo da migranti ne žele da menjaju rutu, odnosno da niko nije išao preko Kosova.

– To je verovatno zbog toga što se Srbija humano odnosila prema njima. Međutim, kako će se kretati dalje, ako budu zatvorene granice, da li će se iznalaziti neke nove rute, to ćemo videti u narednom periodu – naveo je Dačić.

Na pitanje da li bi pitanje izbeglica moglo da se instrumentalizuje tokom izborne kampanje, on je rekao da bi, nažalost, moglo da se desi da do zatvaranja granica, dođe baš u predizbornoj kampanji.

Međutim, vladajuće stranke u Srbiji došada nisu zloupotrebljvale pitanje izbeglica, niti se rukovodile time šta je popularno a šta nije, već su pre svega želele da prate nemačke stavove vezane za ova pitanja, precizirao je Dačić. (Blic)