уторак, 28 маја, 2024
vesti online

Dačićev saradnik uhapšen zbog mita

Dragoljuba Peurača privela je policija jer je uzeo mito od direktora agencije za zapošljavanje „Menpauer“ iz Beograda.

Osumnjičeni Dragoljub Peurača prvo tražio 30.000 evra

Osumnjičeni Dragoljub Peurača prvo tražio 30.000 evra

Direktor Inspekcije za rad u Ministarstvu rada uzeo je mito od 15.000 evra, a u prvi mah je tražio 30.000. Akciju hapšenja je vodila Uprava kriminalističke policije, a hapšenje je izvedeno po prijavi “ucenjenog” direktora agencije.

– Radnica koja je preko firme “Menpauer” bila angažovana da radi na benzinskoj pumpi umrla je na radnom mestu 11. marta. Tada je inspekcija za rad izašla na teren i ustanovila da poslodavac ne snosi odgovornost za smrt radnice koja je, prema rezultatima obdukcije, preminula od infarkta. Nekoliko dana kasnije, međutim, inspekcija je ponovo došla u kontrolu “Menpauera”. Tada su utvrđene određene nepravilnosti, što je Peruača iskoristio da bi uzeo mito – kaže za “Blic” izvor iz MUP-a.

Bivši Dačićev saradnik

Dragoljub Peurača je na mesto direktora Inspektorata za rad u Ministarstvu rada postavljen 23. avgusta 2012.

Od 2010. radio je u kabinetu ministra policije (Ivice Dačića) na mestu šefa Odseka za tehničko-bezbednosne poslove. Njegov posao u MUP-u je po prelasku u Inspektorat zamrznut, a Ministarstvu rada je pozajmljen potpisima Dačića i Jovana Krkobabića.

Inspekcija je, prema proceduri, morala da napravi izveštaj o nepravilnostima i da “Menpaueru” naloži da ih otkloni.

– Peruača je iskoristio situaciju i zapretio direktoru agencije da će mu zatvoriti firmu ukoliko mu ne plati 30.000 evra. Direktor je pristao, ali je tražio da se suma prepolovi, što je Peruača prihvatio i uzeo 15.000 evra. Direktor “Menpauera” je ceo slučaj prijavio policiji, koja je juče u hotelu “Hajat” i uhapsila bivšeg saradnika Ivice Dačiće u MUP-u – objašnjavaju u policiji, i navode da je slučaj pod ingerencijom Tužilaštva za organizovani kriminal jer je osumnjičeni na visokoj državnoj funkciji.

Policija je juče u prisustvu Dragoljuba Peurače pretresala njegovu kancelariju u Ministarstvu rada.

– Policija je završila pretres i očekujemo njihov izveštaj – kažu u Ministarstvu rada, navodeći da je „hapšenje Peurače stvar pojedinca i lična zloupotreba položaja”.

Susret sa zamenikom direktora BIA

Posle hapšenja, u javnost je procurila informacija da je Dragoljub Peruača priveden dok je u hotelu “Hajat” ručao sa zamenikom direktora BIA Draganom Markovićem.

– Bio sam u “Hajatu”, ali na sastanku sa jednom novinarkom i prijateljem. Peruaču sam video u prolazu, nisam ni znao da je uhapšen dok se nisam vratio u BIA. Prijatelji smo od studentskih dana, ali to neće uticati na njegovu potencijalnu krivičnu odgovornost – rekao je za “Blic” Marković. (Blic)