уторак, 28 маја, 2024
vesti online

DEFINIŠU ZAJEDNIČKE CILjEVE: Na pomolu „brak“ Izraela i Turske

Izrael i Turska postigli su preliminarni sporazum o normalizaciji odnosa. Do prekida odnosa došlo je 2010. godine, kada su turski brodovi pokušali da probiju blokadu Sektora Gaze a deset građana Turske je poginulo.

Veza: gas - Izrael i Turska (Ilustracija: imam.ru)

Prema zvaničnim podacima, Turska i Izrael su ugovorili razmenu ambasadora. Osim toga, Ankara planira da gradi gasovod iz Izraela.

Poslanik turske opozicione Narodne republikanske stranke Ozturk Jilmaz kaže za Sputnjik da zbog krize u odnosima sa Moskvom, Ankara hitno traži zamenu za ruski gas.

Ali kako ističe političar, Turska je 2010. godine postavila tri uslova za normalizaciju: zvanično izvinjenje izraelskog rukovodstva, isplatu nadoknade rođacima poginulih i prekid blokade Sektora Gaze.

„Mislim da upravo treći uslov koči pregovarački proces. Mislim da obe zemlje shvataju da bi bilo teško, a možda i nemoguće naći konzenzus po tom pitanju“, kaže Jilmaz.

On smatra da Turska traži alternativne pravce za saradnju nakon što je pogoršala odnose sa Rusijom, Irakom i Sirijom.

I portparol prokurdske Demokratske stranke naroda Ajhan Biljgen kaže za Sputnjik da je zbližavanje Turske i Izraela rezultat pogrešne politike Ankare po pitanju sirijske krize.

„Ova politika je dovela do pogoršavanja situacije na tursko-sirijskoj granici i slabljenja pozicija Turske u regionu. Ali zbližavanje sa Izraelom je ozbiljan rizik i to bi moglo da ugrozi odnose između ključnih igrača na Bliskom istoku“, kaže Biljgen.

Ruski stručnjak za ovaj region Stanislav Tarasov kaže da se Ankara trenutno oseća „usamljeno“ i pokušava da definiše novi politički kurs nakon što nije uspela da posvađa Rusiju i NATO i spreči zbližavanje stavova Ruske Federacije i SAD-a.