SKLOPILI smo posao 2004. godine oko izgradnje poslovno-stambenog objekta u Hilandarskoj 10 – Svetogorskoj 7. Gospodin Divac je kupio našu lokaciju i dogovor je bio da nas u celosti isplati kada počne prodaja stanova. Objekat je izgrađen, stanovi prodati, godine su prošle, a mi smo primorani da godinama tražimo pravdu na sudu. Naš slavni sportista ostao nam je dužan 350.000 evra!

Ovako za “Novosti” priča dipl. inž. arh. Ratomir Stipsić, direktor preduzeća “M.e.n.t.o.r. holding”, koji se sa našim proslavljenim košarkašem sudi od 2010. Međutim, posle niza odbijenih tužbi Apelacioni sud je u martu vratio predmet na ponovno suđenje!

Naime, Stipsić je sa grupom suinvestitora od 1992. godine pripremao lokaciju u centru Beograda, za izgradnju poslovno-stambenog kompleksa od oko 7.000 kvadrata. Osim projekta, podzidali su susedni objekat, obeštetili su suinvestitore koji su odustali, obavili kompletno raseljavanje, isplatili znatan deo nadoknade za uređenje građevinskog zemljišta i participaciju JKP.

– Te 2004. javio nam se konačno kupac kakvog smo čekali, legenda našeg sporta – priča Stipsić. – Bili smo oduševljeni što je čovek takvog integriteta i reputacije spreman sa nama da sarađuje. Ni trenutak nismo posumnjali da neće ispuniti neku od obaveza.

U narednih nekoliko meseci završili su sa formalnostima. Dogovorili se za cenu, kao i to da se posao realizuje preko “Fluks grupe”, privrednog društva čiji vlasnik postaje Vlade Divac.

– On nam je lično garantovao da će nam ostatak sume biti isplaćen. Kao instrument obezbeđenja dobili smo 16 odsto udela u njegovoj firmi “Fluks grup”. Obavezao se da založeni deo neće otuđivati dok nas u celosti ne isplati. Verovali smo mu bez granica i prihvatili smo čak da novac dobijemo kada počne prodaja stanova i lokala. Međutim, Divac je ipak preneo na svog zastupnika firmu, koja uskoro odlazi u stečaj – objašnjava Stipsić.

STANOVI, LOKALI, GARAŽA… OBJEKAT koji je izgrađen izlazi i na Svetogorsku i na Hilandarsku ulicu. Ima ukupno 23 lokala, kafe bar, jedan poslovni prostor, 28 stanova i garažu za 51 vozilo – prema rešenju o odobrenju za izgradnju, Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove. Inače, kako projektanti tvrde, u toku građenja, objekat je “naružen” neplaniranim izmenama, bez njihove saglasnosti.

Sve do 2010. godine, projektanti se nisu usuđivali da se obrate sudu, jer su se nadali konačnoj isplati.

– Nije nam padalo na pamet da bilo koga tužimo. Očekivali smo da će sve obaveze izmiriti. Ipak, pošto se to nije desilo, 2010. podneli smo tužbu Privrednom sudu u Beogradu protiv “Fluks grupe”. Sud je odbija zbog zastarelosti. To što smo mi čekali, skupo nas je koštalo i izgubili smo dragoceno vreme. Iskoristili smo sva pravna sredstva, obratili se i Apelacionom, Vrhovnom kasacionom, na kraju i Ustavnom sudu – ali – bez uspeha – konstatuje Stipsić.

Tek 2015. godine, “M.e.n.t.o.r. holding” direktno je tužio Vladu Divca. Viši sud lane u septembru odbija i taj zahtev, ali nada u drugačiji ishod se javlja u februaru ove godine.

– Apelacioni sud je ukinuo presudu Višeg suda i vratio predmet na ponovno suđenje – kaže Stipsić. – Vraća nam se nada u pravdu i pažljivo pratimo ishod suđenja. Uložili smo sve svoje u taj projekat i izgubili mnogo. Još se nadamo da je gospodin Divac zaveden stavovima zastupnika i da će konačno preuzeti svoju odgovornost!(Novosti)