среда, 28 фебруара, 2024
vesti online

Doprinos Er Srbije privredi milijardu dolara

Doprinos Er Srbije privredi milijardu dolara

petak, 29.07.2016. u 12:36

(Фото А. Васиљевић)

Srpska nacionalna avio-kompanija, Er Srbija, podržaće u 2016. godini 100.000 radnih mesta širom Srbije i ostvariti doprinos nacionalnoj privredi od jedne milijarde dolara, prema najnovijim prognozama britanske konsultantske kuće „Oksford ikonomiks”.

Od toga, Er Srbija će omogućiti zaposlenje za 13.230 ljudi i doprineti srpskoj privredi sa 210 miliona dolara obavljajući svoju osnovnu delatnost, koja podrazumeva i potrošnju goriva, troškove održavanja i rad sa domaćim dobavljačima, saopštila je nacionalna avio-kompanija, pozivajući se na studiju „Oksford Ikonomiksa”.

Daljom analizom ovih podataka, dobija se da je Er Srbija direktno zaslužna za 1.650 radnih mesta u Srbiji, da avio-kompanija indirektno podržava 5.450 radnih mesta kroz nabavku proizvoda i usluga, kao i 6.130 dodatnih radnih mesta koje podržavaju zaposleni Er Srbije kroz domaću potrošnju.

Studija dalje predviđa da će tokom 2016. godine avio-kompanija u Srbiju dovesti gotovo 550.000 stranih posetilaca, uglavnom iz Evrope i Severne Amerike, čija će potrošnja na smeštaj, hranu, rekreaciju i druge aktivnosti vezane za turistički boravak ukupno iznositi 810 miliona dolara, što će podržati 87,000 radnih mesta.

Pored toga, Oksford ikonomiks je procenio da će vrednost ekonomske koristi koja nastaje kao posledica unapređenih vazdušnih veza između Srbije i ostatka sveta, usled poslovne delatnosti Er Srbije, ove godine iznositi 640 miliona dolara, što predstavlja 1,7 procenata nacionalnog BDP-a i odgovara broju od 33.250 radnih mesta.

Dane Kondić, generalni direktor Er Srbije, je izjavio da izveštaj Oksford ikonomiksa jasno pokazuje da se ostvarenjem uloge Er Srbije u unapređenju vazdušnih veza i povećanju dolaznog turizma otvaraju brojne mogućnosti za zapošljavanje za građane Srbije, dodavši da je „naš zadatak da ovaj doprinos u godinama koje su pred nama učinimo još većim”.

Tanjug, (Politika)