RejkjavikFoto: Ververidis Vasilis / Shutterstock.com

Zagađenje vazduha, nažalost, veliki je problem mnogih svetskih metropola, uključujući i naše prestonice. Neki gradovi u svetu suvrlo zagađeni, a kvalitet vazduha u njima predstavlja zdravstveni rizik i za lokalno stanovništvo i za turiste.

Međutim, neki veliki gradovi još uvek se mogu pohvaliti čistim vazduhom zbog zelenijeg okruženja i strožih ekoloških propisa. Takve gradove volimo da posećujemo, a prema portalu thetravel.com, ovo je pet velikih gradova u Evropi u kojima je vazduh najboljeg kvaliteta.

5. Geteborg (Švedska)

Geteborg je drugi grad po velikičini u Švedskoj, a nalazi se na zapadnoj oboli ove zemlje. Grad ima nisku gustinu naseljenosti, što pomaže održavanju vazduha umereno čistim i sigurnim za udisanje, prenosi Punkufer.

Ostali faktori, kao što je vazduh sa zapadne obale, brojni parkovi i vrtovi, drveće na avenijama i zakoni o zaštiti životne sredine, pomažu u održavanju kvaliteta vazduha u Geteborgu na najvišem mogućem nivou.

 

4. Cirih (Švajcarska)

Cirih je slikovit grad na severnoj strani ciriškog jezera u Švajcarskoj i najveći je grad u zemlji. Grad, osim svoje lepote koja odmah upada u oči, glavno je finansijsko središte u srcu Evrope i najpoznatiji grad u zemlji.

Cirih je već nekoliko decenija na spisku gradova s najčišćim vazduhom na svetu. Dok turisti hrle kako bi videli eleganciju grada, kvalitet vazduha donosi samo dodatni benefit.

3. Helsinki (Finska)

Glavni i najveći finski grad takođe je idruštveno, kulturno i političko središte zemlje. Vazduh u Helsinkiju je čist, pogodan za udisanje i smatra se jednim od najsigurnijih na svetu za ljude. Za ovakav kvalitet vazduha delom su zaslužne mnoge šume koje okružuju zemlju.

Helsinki je takođe jedan od najugodnijih gradova za život na svetu, a kvalitet vazduha je sigurno jedan od faktora koji ljudi uzimaju u obzir kada odlučuju da li će živeti u njemu.

 

2. Beč (Austrija)

Beč je veliki, ima oko 2 miliona stanovnika, ali to ga nije sprečilo da bude jedan od gradova s najčištijim vazduhom na svetu. Grad se još uvek može pohvaliti impresivnim indeksom kvaliteta vazduha, koji se smatra prilično sigurnim za lokalno stanovništvo i turiste.

Osim što je jedan od gradova s najčistijim vazduhom na svetu, Beč je poznat i kao jedna od najlepših prestonica, grad s najvećim božićnim sajmom na svetu i grad prepun svetski poznatih muzeja poput Albertine.

1. Rejkjavik (Island)

Uprkos tome što je najveći grad na Islandu i mesto u kojem se dešava najviše različitih događaja, Rejkjavik ostaje jedan od najsigurnijih gradova na svetu za duboko disanje bez straha da će vam pluća biti kontaminirana zagađenjem.

Rejkjavik je takođe jedan od najčistijih i najzelenijih gradova na planeti, što ga čini središtem globalnog turizma. Ako tražite ležeran i lep grad s izuzetno kvalitetnim vazduhom, Rejkjavik je pravo mesto za vas.

 

Zagađenje vazduha opasnije po naše zdravlje no što smo mislili: Šta udišemo trenutno u Srbiji?
00:00
/
02:34
Izvor: TV Nova/Probudi se

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.