ŽESTOKE borbe za strateški značajnu provinciju Alepo jačaju poziciju predsednika Sirije Bašara al Asada, šalju u raseljeništvo još 50.000 Sirijaca, i pojačavaju napetosti između Turske, Rusije, Nemačke i SAD.

Turska, koja je pod pojačanim pritiskom da dozvoli ulazak novih 30.000 izbeglica koje čekaju na njenoj granici sa Sirijom, krivi rusku intervenciju za egzodus i preti Evropi da će je preplaviti izbeglicama. Nemačkoj se ne dopadaju pretnje Ankare, dok Moskva registruje „skrivene pripreme turskih oružanih snaga za aktivnu akciju na teritoriji Sirije“. Istovremeno, SAD, Nemačka i zapadni saveznici u Savetu bebednosti UN traže od Moskve da smesta prestane bombardovanje.

No, sirijske kurdske snage zauzimaju stratešku vojnu bazu od džihadista u provinciji Alepo na severu zemlje, olakšavajući dalju ofanzivu protiv džihadista iz Islamske države. Snage sirijskih vlasti pokušavaju, uz rusku podršku iz vazduha, da osvoje delove grada koje drže pobunjenici. Rusija smatra da će primirje biti moguće tek kada sirijska armija preuzme kontrolu na granici s Turskom i blokira puteve koji se „koriste za snabdevanje terorista“.

EU i Turska su krajem novembra 2015. potpisale akcioni plan koji predviđa evropsku pomoć od tri milijarde evra turskim vlastima koje zauzvrat treba da bolje kontrolišu svoju granicu u borbi protiv priliva izbeglica s Bliskog istoka. Od tada, EU se žali na sporost primene tog dogovora, a sada se Brisel i Berlin suočavaju s direktnom pretnjom turskog predsednika.

NATO NADZOR U EGEJUNATO je uputio svoju Pomorsku grupaciju 2 u Egejsko more kako bi, nadzorom i osmatranjem, pomogao EU u rešavanju izbegličke krize i zaustavljanju priliva ilegalnih imigranata. Pomorska grupacija 2, pod nemačkim zapovedništvom, pomagaće u zaustavljanju ilegalnih imigranata turskoj i grčkoj obalskoj straži, kao i agenciji EU za nadzor spoljih granica Fronteks. Brodovi NATO neće učestvovati u zaustavljanju ili vraćanju plovila sa ilegalnim imigrantima.

– Na našem čelu ne piše da smo idioti. Uputili smo avione i autobuse. Učinićemo sve što je neophodno… Evropi smo rekli „žao nam je“, a potom ćemo otvoriti granice i reći „doviđenja“ izbeglicama – rekao je Erdogan, aludirajući na razgovor s predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom i predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom.

Prve reakcije na ove pretnje stižu iz Slovačke, koja nije jedina evropska zemlja nespremna za prihvat novog talasa izbeglica. Nagoveštaji iz Turske stvaraju nervozu i unutar evropske porodice:

– Evropska unija je apsolutno propala u suočavanju sa izbegličkom krizom. Zatajile su velike države koje nisu imale šta da traže i da pozivaju migrante da dođu – kazao je slovački premijer Robert Fico, dodavši da Slovake niko neće naterati da tamo dovuku muslimane jer to sa sobom nosi ogromne rizike.

Usred svega toga, šefovi diplomatija SAD i Rusije pokušavaju ponovo da pokrenu mirovne razgovore, zajedno sa kolegama iz Evrope i sa Bliskog istoka. Razgovori u bavarskoj prestonici Minhenu, u koje je uključen i izaslanik UN, održavaju se, međutim, usred vaganja Saudijske Arabije da pošalje specijalne snage u Siriju, kao podršku koaliciji protiv Islamske države, na čelu sa SAD.

Moskva predlaže da primirje počne 1. marta. SAD su skeptične, jer smatraju da naredne nedelje otvaraju mogućnost Asadovom režimu da zbriše oponente. Predlog SAD je da primirje počne odmah. (Novosti)