субота, 22 јуна, 2024
vesti online

EU lideri o investicionom planu

Uz ovo, kada je riječ o ukrajinskoj krizi, koja će takodje biti tema susreta, od subote na snagu stupaju nove evropske sankcije, usmjerene na bilo kakvo evropsko poslovanje sa Krimom, anektiranim od strane Rusije.

Redovan samit, temu odredjuju vanredne okolnosti – hitna potreba za investiranjem u nove ideje, projekte, tehnologije, investiranje u novu, svježu budućnost.

„Imali smo iza sebe godinu intenzivnog rada. Uspostavili smo bankarsku uniju. Ekonomska situacija nije laka. Nova Evropska komisija je odmah počela sa poslom, investicijski plan je tu, prvi prijedlog je na papiru, sada nam trebaju projekti“, rekla je njemačka kancelarka, Angela Merkel.

A tu već počinje nesigurni teren – ko će i kako providiti projekte, po kakvim kriterijima, hoće li mali opet biti gurnuti u stranu i slično, sva ta pitanja će, sudeći po nacrtu zaključaka, ostati i dalje otvorena. Neko je primjetio – ovogodišnji zaključci decembarskog samita su na četri strane , a godinu ranije su bili na čak 26 strana papira. Za jedne to govori o efikasnosti i fokusu na bitno, za druge je znak da će ovaj samit biti tek lagano doticanje problema – kako je rekao šef evropskih liberala, belgijanac Gaj Verhoštat, biće ovo kola-lajt samit. (Glas Amerike)