среда, 28 фебруара, 2024
vesti online

EU: Provokacije neprihvatljive, svako svojim tempom u EU

Evropska unija je večeras reagovala na izjave albanskog premijera Edija Rame, stavivši do znanja da su „neprihvatljive provokacije“ pošto zemlje Zapadnog Balkana „napreduju svaka svojim tempom“ u evropskoj integraciji, što „uključuje regionalnu saradnju, pomirenje i dobrosusedske odnose“.

Edi Rama provocira

 

 

 

To je agenciji Beta prenela Maja Kocijančič, portparolka visokih zvaničnika Evropske komisije Federike Mogerini i Jonanesa Hana, i time dala zvaničnu ocenu EU današnjeg „upozorenja Evropskoj uniji“ albanskog premijera Rame da će Albanija i Kosovo „biti prinuđeni da se ujedine“ ako EU ne bude otvorila puteve za evropsku integraciju i ukidanje viza Prištini.

 

„Pošto smo proverili šta je premijer Rama rekao u intervjuu, podvlačimo da Zapadni Balkan ima jasnu evropsku perspektivu, utvrđenu od EU na najvišoj ravni“, piše u saopštenju Maje Kocijančič.

 

„Svi partneri u regionu su svojstveno sami potvrdili opredeljenje za taj cilj i rešenost da ispune nužna merila, uz puno poštovanje načela i standarda EU“, predočila je portparolka u EK.

 

EU je u osvrtu na izjavu albanskog premijera, kako je prenela Maja Kocijančič, „ukazala na to da oni (partneri u regionu) napreduju, svako svojim tempom, na tom putu i mi od njih očekujemo nužne napore za dalji napredak“.

 

„Pomenuta opredeljenja takođe uključuju regionalnu saradnju, pomirenje i dobre susedske odnose; sve provokativne izjave su u tom okviru neprihvatljive“, predočeno je u reagovanju EU na izjavu Rame.

 

Rama je u izjavi sa šefom diplomatije Kosova Hašimom Tačijem prištinskoj televiziji Klan Kosova, takođe rekao da se „dve zemlje zauzimaju za ujedinjenje kroz članstvo u Evropskoj uniji“. (Blic)