EU sprema pomoć Srbiji!

Iz EU stižu pumpe i stručnjaci za poplave

Blic pre 45 minuta

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Makl Devenport, izjavio je danas u Subotici, da očekuje da pomoć EU ugroženim stanovnicima Srbije stigne što pre, a na raspolaganju će biti pumpe i stručnjaci iz Nemačke, Austrije, Bugarske i Slovenije.
On je rekao da su institucije EU juče dobile molbu Vlade Srbije za pomoć, na osnovu čega je angažovan Koordinacioni centar EU, a zatim i do brze reakcije nekoliko zemalja, medju kojima su Nemačka, Austrija, Bugarska i Slovenija… »

Kompanije šalju pomoć ugroženima

B92 pre 25 minuta

B92: Kompanije šalju pomoć ugroženima

Beograd/Bor — Kompanije Knjaz Miloš i Bambi donacijom svojih proizvoda pomogle su poplavama najugroženijim građanima Srbije.
Knjaz Miloš je uputio dovoljnu količinu Aqua Viva i Knjaz Miloš vode, dok je Bambi donirao svoje proizvode, navodi s eu saopštenju te dve kompanije. Donacije ove dve kompanije su upućene Kriznom štabu koji će dalje distribuirati… »

Prva evropska pomoć stiže u subotu

Dojče vele pre 44 minuta

Pumpe, spasilački helikopteri i motorni čamci iz EU trebalo bi da u subotu (17.5.) stignu na poplavljena područja Srbije i BiH. U Centru za vanredne situacije EU kažu da se očekuje nastavak padavina.
„Situacija je teška. Očekujemo nastavak kiše, a meteo-alarmi su proglašeni za ceo region. Pored Srbije i Bosne i Hercegovine, ugrožene su i Poljska, Slovačka, Mađarska i Hrvatska. Poboljšanje situacije očekuje se tokom vikenda“,… »

Rusija i EU pomažu Srbiji

Vesti online pre 1 sat

Evropska unija je aktivirala svoj mehanizam civilne zaštite da bi pružila pomoć Srbiji, ali i Bosni i Hercegovini za borbu sa poplavama, saopšteno je u petak iz Brisela. Rusi su ranije tokom dana već poslali avion sa 76 spasilaca, koji su stigli na Niški aerodrom, a očekuje se i dolazak drugog aviona, sa spasilačkom opremom.
Srbiji su najpotrebnije pumpe za vodu velikog kapaciteta i stručni timovi koji njima rukuju, dok je Bosna i Hercegovina zatražila helikoptere i motorne čamce za evakuaciju ljudi i transport vode, lekova i hrane, navodi se u… »

EU: Još nismo primili zahtev za pomoć Srbiji

Press pre 4 sata

Nadležne službe u Evropskoj komisiji još nisu primile zahtev vlade Srbije za pomoć u otklanjanju posledica od poplava, ali pažljivo prate razvoj situacije, rečeno je danas Tanjugu u sedištu EU.
Nadležne službe u Evropskoj komisiji još nisu primile zahtev vlade Srbije za pomoć u otklanjanju posledica od poplava, ali pažljivo prate razvoj situacije, rečeno je danas Tanjugu u sedištu EU. “Naš Centar za koordinaciju u… »

Ruski spasioci stižu u Srbiju, Hrvati nude pomoć

Mondo pre 15 sati

Ruski avion “Iljušin” trebalo bi da sleti sa 60 spasilaca koji će da pomažu ljudima unesrećenim u poplavama u Srbiji. Pomoć obećale Slovenija i Crna Gora, a ponudila se i Hrvatska. EU još nije odgovorila.
Avion će sleteti na aerodrom u Nišu, piše “Blic”. Vlada Srbije je, na današnjoj vanrednoj sednici, uputila pismo Vladi Ruske Federacije, Evropskoj komisiji i Vladi Slovenije sa molbom za upućivanje humanitarne i tehničke pomoći… »

EU: Još nismo primili zahtev za pomoć Srbiji

Akter pre 16 sati

B92: EU: Nema zahteva Srbije oko poplava

Nadležne službe u Evropskoj komisiji još nisu primile zahtev vlade Srbije za pomoć u otklanjanju posledica od poplava, ali pažljivo prate razvoj situacije
“Naš Centar za koordinaciju u vanrednim situacijama (ERČ) još nije primio zahtev Srbije za pomoć”, izjavio je Dejvid Šerok, portparol evropske komesarke za humanitarnu pomoć i vanredne situacije Kristaline Georgijeve. On je,… »

Zbog Poplava: Vlada Srbije traži pomoć od Rusije, Slovenije i EU!

Telegraf pre 22 sata

Vlada Srbije je uputila pismo Vladi Ruske Federacije, Evropskoj komisiji i Vladi Republike Slovenije sa molbom za upućivanje humanitarne i tehničke pomoći za otklanjanje posledica poplava
Vlada Srbije je uputila pismo Vladi Ruske Federacije, Evropskoj komisiji i Vladi Republike Slovenije sa molbom za upućivanje humanitarne i tehničke pomoći za otklanjanje posledica poplava Foto: Tanjug/Rade Prelić Vlada Republike… »

Štrahe: EU da pomogne Srbiji u borbi protiv poplava, treba nam solidarnost

Blic pre 22 sata

B92: “EU da pomogne Srbiji oko poplava“

Lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc Kristijan Štrahe pozvao je danas da se Srbiji pomogne u borbi protiv poplava dodajući da se poziv ne odnosi samo na Austrija već i na EU koja bi trebalo brzo da reaguje.
On je u saopštenju ukazao da su poplave odnele prve žrtve, da je hiljade kuća evakuisano, i da su se, usled jakih padavina, reke prelile preko svojih korita, te da su pored Beograda pogodjena područja oko Ibra, zapadni delovi… »

Nikolić: Srbija u EU do 2020.

SEEbiz pre 6 dana

BEOGRAD – Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić istakao da je važno da se dobro pripremi otvaranje poglavlja, kako bi Srbija postala članica EU do 2020. godine.
Zamenik premijera i ministar inostranih poslova Slovačke Miroslav Lajčak naglasio da je Srbija postala poželjan partner i sagovornik. Nikolić je ocenio i da protekli izbori nisu uticali na pregovarački tim i da se pregovori sa EU… »

EVROPA POMAŽE SRBIJI

ODAZVALI SE POZIVU: EU sprema pomoć Srbiji!

– Naši stručnjaci za civilnu zaštitu upravo koordiniraju mere za pomoć Srbiji – rekla je Irina Novakova, portparolka evropske komesarke za humanitarnu pomoć i vanredne situacije

Evropska komisija je primila zahtev Vlade Srbije za pomoć u saniranju štete od poplava i intenzivno priprema prvu tranšu, rečeno je Tanjugu u sedištu Komsije.

– Naši stručnjaci za civilnu zaštitu upravo koordiniraju mere za pomoć Srbiji – rekla je za Tanjug Irina Novakova, portparolka evropske komesarke za humanitarnu pomoć i vanredne situacije Kristaline Georgijeve.

Evropski centar za koordinaciju u vanrednim situacijama procenjuje štetu i mere koje treba preduzeti, a zatim će uz pomoć zemalja članica neophodnu pomoć, objasnila je ona.

Vlada Srbije je juče saopštila da je zatražila pomoć od EU, Rusije i Slovenije.

(Telegraf.rs / Tanjug)