уторак, 18 јуна, 2024
vesti online

Evo kako mađarski neonacisti iz „64 županije“ žele da se reše Albanaca emigranata

Duž mađarske granice sa Srbijom treba napraviti ogradu kako ilegalni emigranti ne bi mogli ulaziti u zemlju, stav je lokalnih vlasti mađarskog pograničnog sela Asothalom, prenosi Agencija Anadolija 

Laslo Torockai, načelnik opštine Asothalom i lider ekstremističkog pokreta „64 županije“ u Mađarskoj zagovarajući reviziju Trianonskog ugovora iz 1920. godine kojim su definisane sadašnje granice Mađarske, kazao je da bi se duž cele granice trebala napraviti ograda kako bi se sprečio ulazak albanskim emigranata. Organizacija „64 županije“ zabranjena je u Srbiji zbog svojih neonacističkih stavova.

Torockai je kazao da Mađarska treba iskoristiti sredstva Evropske unije za zaštitu granica kako bi napravila ogradu dužine oko 20 kilometara samo u selu Asothalom, u kojem se nalazi granični prelaz. Kopnena granica ove dve zemlje duga je 151 kilometar.

“Trenutno ne postoji nikakva vrsta granične kontrole. Među albanskim emigrantima mogli bi biti teroristi ili kriminalci i to predstavlja rizik za Zapadnu Evropu”, kazao je Torockai.

On tvrdi da dnevno u selo uđe hiljade emigranata koji nisu građani Evropske unije. Većina njih traži azil. Lokalne vlasti ih prosleđuju policiji u obližnjem gradu Segedin radi sprovođenja dalje procedure