понедељак, 27 маја, 2024
vesti online

Evropski parlament usvojio SSP sa Kosovom

PRVI KORAK KA EU Evropski parlament usvojio SSP sa Kosovom

Evropski parlalament ratifikovao je danas Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom na redovnom januarskom zasedanju u Srazburu.

Evropski parlament u Strazburu

Foto: ReutersEvropski parlament u Strazburu

Inače, na sajtu EP je objavljeno da je za SSP sa Kosovom glasalo 486 poslanika, protiv je bilo 102, a uzdržanih 81.

SSP sa Kosovom danas je stupio na snagu, nakon što su se o njemu izjasnili poslanici iz 47 zemalja članica EU i to je prvi formalni korak ka članstvu u Uniji.

Sporazum sa Kosovom, koji ima za cilj unapređivanje političkog dijaloga i trgovine sa EU, potpisali su kosovski premijer Isa Mustafa i visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini u oktobru 2015. godine. Kosovski parlament ratifikovao je sporazum u novembru.

Komesar za proširenje i susedstvo izjavio je na jučerašnjoj debati koja je prethodila glasanju da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između Kosova i EU predstavlja važan korak za stabilizaciju celog regiona, kao i da je ključni element tog sporazuma što se Kosovo obavezalo da poboljša odnose sa Srbijom.

Čolaku: Ubrzanje sna o učlanjenju u EU

Kosovski ministar za evropske integracije Bekim Čolaku zahvalio je poslanicima EP na usvajanju SSP, koji će, kako je rekao, uticati na jačanje reformskih procesa i na „ubrzavanje sna o učlanjenju Kosova u Evropsku uniju“.

– Ovaj sporazum koji sam i ja potpisao u oktobru prošle godine, sada je dobio zeleno svetlo i od Evropskog parlamenta i ostaje samo da uskoro stupi na snagu posle odluke o zaključku Saveta EU. Zahvaljujem svim evropskim poslanicima koji su glasali da se Kosovu obezbedi put ka realizaciji njegovog evropskog sna davanjem saglasnosti na ovaj istorijski sporazum – napisao je Čolaku na svom Fejsbuk profilu.

Lunaček: Tešnji odnosi EU i Kosova – veća šansa za stabilnost regiona

Ulrike Lunaček

Foto: ProfimediaUlrike Lunaček

Tešnji odnosi EU i Kosova predstavljaju šansu za više stabilnosti na zapadnom Balkanu, ocenila je danas potpredsednica Evropskog parlamenta (EP) Ulrike Lunaček i kao naredni korak najavila bezvizni režim za građane Kosova.

Ona je, povodom izglasavanja Sporazuma o stabilizaciji i pridrizivanju (SSP) sa Kosovom u EP, rekla da sada postoji sporazumna veza, što je istovremeno važan korak u procesu evrospke integracije Kosova.

Lunaček, koja je i izvestilac EP za Kosovo, istakla je da je parlament dao „zeleno svetlo“ za SSP sa Kosovom i da tekst predstavlja značajan prodor u odnosima EU i kosova, te je bitan i za razvoj Kosova „u evropsku državu“.

– „Velika većina, koja je danas glasala za SSP, upućuje time ohrabrujući signal građanimaa i privredi Kosova. Primena SSP bi trebalo sada biti iskorišćena za podsticanje procesa reformi“ – poručila je ona u saopštenju.