субота, 8 јуна, 2024
vesti online

FISKALNI SAVET HVALI, ALI I UPOZORAVA Penzije da budu zamrznute i u 2017. i u 2018.

Da bi javne finansije potpuno ozdravile, plate u javnom sektoru treba da budu zamrznute i u 2017, a penzije i 2017. i 2018, poručio je predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović.

Deficit države je trajno smanjen za više od milijardu evra: Fiskalni savet

Foto: RAS SrbijaDeficit države je trajno smanjen za više od milijardu evra: Fiskalni savet

Savet ukazuje na to da su javne finansije zabeležile dobre rezultate, ali da je stanje i dalje daleko od dobrog.

– Fiskalna kretanja u prethodnih godinu i po dana su zadovoljavajuća jer je deficit države trajno smanjen za preko milijardu evra. Privredna aktivnost je počela da se oporavlja, što dodatno poboljšava zdravlje javnih finansija. Međutim, javne finansije daleko su od dobrog stanja i put do njihovog potpunog ozdravljenja biće veoma dug – ocenio je Petrović.

Iz javnog sektora treba da ode 75.000 ljudi, a dosad je to uradilo 15.000, uglavnom odlaskom u penziju

Savet smatra da je nivo plata i penzija veći od ekonomske snage Srbije, kao i da je njhovo zamrzavanje jedina mera na kojoj budžet može da uštedi. Za značajne uštede, tvrdi Petrović, nije dovoljno ni smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru.

– Planirano je smanjenje 75.000 radnika, a najviše moguće smanjenje zapravo je 20.000 do 30.000. Do sada je posao napustilo 15.000 ljudi, ali tu je najveći broj onih koji su otišli u penziju i nisu zamenjeni, dok je minimalan broj ljudi zapravo ostao bez posla. Realno je da se smanji broj zaposlenih za još 10-15 hiljada – ocenio je Petrović. (Blic)