Nema više političke podele novca, a Fond za razvoj koji je u ingerenciji ministarstva privrede, ali o njemu odlučuje cela vlada, mora biti na zdravim temeljima, izjavio je u subotu u Čačku Saša Radulović.

On kaže da 61 zaposleni, koliko ih je u ovom telu, ne može da vodi računa o 20.000 kredita, a država nema magacin para da se dele kako se kome svidi, budući da je to novac poreskih obveznika.

„Fond mora u potpunosti da promeni način delovanja, ne sme više biti političke podele novca i mora se raditi na zdravim temeljima i osnovama“, kazao je Radulović koji je razgovarao sa predstavnicima lokalne samouprave i privrednicima Čačka.

Ono na čemu se insistira je snižavanje kamatnih stopa za celu privredu kroz garantne fondove i putem programa koje ministarstvo ima, a Fond za razvoj će učestvovati u toj novoj ekonomskoj politici, istakao je on.

„Kada se kredit daje to se mora pratiti, jer postoje oni koji dođu i kažu da će uposliti određeni broj ljudi i investirati novac, a niko to ne kontroliše“, ukazao je on. To kako kaže ne radi ni SIEPA, ni Fond, a čak i da žele ne mogu od količine kredita i broja zaposlenih koji imaju.

„Na takav način ne možemo dalje jer nas je ovakvo ponašanje i dovelo do stanja u kojem se nalazimo“, poručio je ministar privrede, ističući da je, s obzirom na veliki budžetski deficit koji imamo, potrebno domaćinsko ponašanje, vođenje računa o interesima države i o novcu poreskih obveznika.

On je napomenuo da za sva preduzeća u restrukturiranju postoji isti plan.

„Prvo tražimo odgovornost menadžmenta, lične karte preduzeća moraju da se popune kako bismo znali kojom imovinom raspolažu i kolike su njihove obaveze“, istakao je ministar, dodajući da će se dugovanja firmi pretvoriti u kapital i neće imati obaveze kako bi dobile šansu za nov početak.

„U svim tim preduzećima je država svojim neodgovornim ponašanjem izgubila kapital“, zaključio je Radulović i ukazao da je u svakoj od njih vrednost imovine manja od obaveza.

www.pregled.com ARHIVA VESTI