субота, 18 маја, 2024
vesti online

Gasprom njeft podržava oslikavanje hrama Svetog Save

Beograd – – U okviru realizacije programa podrške projektima u oblasti kulture i očuvanja istorijskog nasleđa Srbije, „Gasprom njeft“ će finansirati oslikavanje unutrašnjosti Hrama svetog Save u Beogradu.

Hram svetog Save je značajan spomenik arhitekture, najveća pravoslavna crkva na Balkanu i jedna od najvećih u svetu. Zahvaljujući podršci „Gasprom njefta“ biće oslikano 1.230 metara kvadratnih istorijskog mozaika kupole Hrama. Ukupno ulaganje će iznositi četiri miliona evra. Trenutno se, zajedno sa srpskom stranom, obavlja izbor izvođača projekta, koji će biti angažovan na osnovu rezultata tendera. Od 2009. godine, istovremeno sa početkom investicija u nacionalnu ekonomiju Srbije, „Gasprom njeft“ je pristupio i realizaciji širokog programa podrške projektima u oblasti kulture i očuvanja istorijskog nasleđa zemlje. U okviru prve faze programa, finansirana je obnova Ruskog nekropolja u Beogradu, koja je završena u leto 2014. godine. U novembru prošle godine patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril i patrijarh srpski Irinej, zajednički su odslužili liturgiju i položili cveće na spomenik ruskim vojnicima. Osim projekata koji imaju za cilj očuvanje istorijskog nasleđa Srbije, kompanija „Gasprom njeft“ zajedno sa filmskim režiserom Emirom Kusturicom svake godine organizuje festival ruske klasične muzike „Boljšoj“ i pruža podršku filmskom festivalu „Kustendorf“.

– Postavši vlasnik većinskog udela u srpskoj naftnoj kompaniji NIS, „Gasprom njeft“ je postao ne samo najveći strani investitor u Srbiji, već i najveći dobrotvor i sponzor projekata koji su od značaja za državu. Učešće u obnovi Hrama svetog Save je nova faza u realizaciji našeg velikog humanitarnog programa u Srbiji. Uvereni smo da će obnovljeni hram postati glavni simbol viševekovnog rusko-srpskog prijateljstva – izjavio je Aleksandar Dibalj, član Izvršnog odbora „Gasprom njefta“.

– Danas)