уторак, 18 јуна, 2024
vesti online

Građani peticijom traže da se ukine Komunalna policija

Društvenim mrežama od jutros kruži peticija kojom se građani pozivaju da daju svoj glas za ukidanje Komunalne policije. Peticiju je za nekoliko sati potpisalo 1.200 građana.

– Mi dole potpisani zahtevamo od Republike Srbije i Grada Beograda, da ukinu instituciju Komunalne policije koja je osnovana protiv važećeg Ustava Republike Srbije – piše između ostalog u peticiji.

 

– Narušeno je načelo suverenosti, a građani se nisu izjasnili o formiranju nove vrste policije, koja je po mišljenju većine građana – nepotrebna (čl. 2 Ustava – Nijedan državni organ, politička organizacija, grupa ili pojedinac ne može prisvojiti suverenost od građana, niti uspostaviti vlast, mimo slobodno izražene volje građana).

 

U peticiji piše i da se „povređuje načelo dostojanstva građana“ ( Član 23. Ljudsko dostojanstvo je neprikosnoveno i svi su dužni da ga poštuju i štite),  ali i „pravo fizičkog i psihičkog integriteta“ ( Član 25. Nepovredivost fizičkog i psihičkog integriteta – Niko ne može biti izložen mučenju, nečovečnom ili ponižavajućem postupanju ili kažnjavanju).

 

– Nigde u odredbama o pravima grada ili opštine (Položaj jedinica lokalne samouprave Član 189.) ne postoji alineja koja omogućava formiranje paralelnih organa policije, stoga, mi građani, koristimo svoje pravo na PETICIJU i tražimo ukidanje Komunalne policije i vraćanje svih ovlašćenja organima policije – piše u peticiji.  (BLIC)