среда, 12 јуна, 2024
vesti online

GRČKA PRED POBUNOM: Nezabeležen potez vlasti

Grčke lokalne vlasti izrazile su nezadovoljstvo zbog odluke centralne vlade u Atini da novčane rezerve državnih agencija, uključujući bolnica i vrtića, iskoristi za pokrivanje dospelih dugovanja.

grcka eu skaigr 650x414 GRČKA PRED POBUNOM: Nezabeležen potez vlasti

Na vanrednom sastanku u Atini, revoltirani gradonačelnici grčkih gradova pozvali su na direktno odbijanje poštovanja dekreta grčke vlade kroz održavanje protesta ili izvođenje levičarske vlade pred sud zbog naredbe da se novčane rezerve državnih entiteta prebace na račun centralne banke, prenosi agencija Asošiejted pres (AP).

„Nijedna opština ne treba da prebaci niti jedan evro centralnoj banci Grčke“, izjavio je gradonačelnik Igumenice, Janis Lolos.

Pozivajući se na „izuzetno hitne i nepredviđene potrebe“ za novčanim sredstvima, vlada u Atini je izdala dekret kojim se od državnih entiteta, poput nacionalne opere, nacionalne galerije umetnosti, pa čak bolnica i vrtića, zahteva da svoje novčane rezerve prebace u centralnu banku. Procene su da bi ovakav potez mogao doneti u državnu kasu oko 2,5 milijardi evra.

Najnoviji potez grčkih vlasti, nezabeležen u istoriji te zemlje, poslednji je pokazatelj da zvanična Atina ubrzano ostaje bez sredstava, u trenutku pregovora o ekonomskim reformama koje će zadovoljiti međunarodne kreditore – Evropsku centralnu banku, EU i Međunarodni monetarni fond. Dogovor o reformama je neophodan radi puštanja naredne tranše kredita Grčkoj vredne 7,2 milijarde evra, pomoću koje bi ona platila obaveze koje joj dospevaju na naplatu.

Međutim, do postizanja tog dogovora, Atina ostaje bez pristupa sredstvima koja su preostala u okviru paketa pomoći EU i MMF-a. (Pravda)