среда, 28 фебруара, 2024
vesti online

Gulen: Erdogan nema izbor, morao da se približi Putinu

Islamski propovednik Fetulah Gulen smatra da je Ankara bila prinuđena na zbližavanje sa Rusijom “usled nemanja drugog izbora“. Gulena turske vlasti optužuju da je organizovao pokušaj državnog prevrata.

Piše: Sputnjik

subota, 20. avgust 13:28

Gulen: Erdogan nema izbor, morao da se približi Putinu

Foto: Screenshot

U poslednje vreme odnosi Rusije i Turske, koji su se naglo pogoršali nakon što je turska avijacija prošlog novembra oborila ruski avion Su-24 iznad Sirije, počeli su da se popravljaju.

“Turska sada ima mnogo problema. Mislim da ti koraci otelovljavaju očajnička dejstva usled nedostatka alternative“, izjavio je Gulen u intervjuu televiziji “Arabija“, odgovarajući na pitanje da li smatra da je zbližavanje Turske sa Iranom i Rusijom ili novi pravac u spoljnoj politici ili način da se izvrši pritisak na Zapad.

Prvog jula u Sočiju prvi put su se posle duge pauze sastali šefovi diplomatije Rusije i Turske Sergej Lavrov i Mevlut Čavušoglu, a 9. avgusta u Sankt Peterburgu održan je prvi sastanak predsednika Rusije i Turske Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana, na kojem je odlučeno da se obnove bilateralni odnosi.

“Treba razumeti da je Putin veoma pametan čovek, veoma mudar lider i ne verujem da ta dejstva Erdogana mogu lako da ga dovedu u zabludu“, izjavio je Gulen.

– (Danas)