уторак, 23 априла, 2024
vesti online

Helikopter sa VMA presumeren na Surčin

Komisija za osnovno ispitivanje udesa helikoptera Mi-17, 13. marta u rejonu
beogradsakog aerodroma, zaključila je da je osnovni uzrok pada ljudski faktor, koji se ogleda u upravljanju letelicom u složenim meteorološkim uslovima, a drugostepeni je niz propusta u planiranju, organizaciji i rukovođenju letom.

Posada je najverovatnije doživela prostornu dezorijentaciju kao posledicu zamora, emocionalne prenapregnutosti i kompromitovanom funkcijom pažnje, usled čega ne uspeva da
odredi položaj vazduhoplova u prostoru pomoću instrumenata. Prisustvo alkohola kod vođe posade i letača tehničara pojačava prethodne manifestacije, zaključila je komisija.

U izveštaju, objavljenom večeras na sajtu Ministarstva odbrane, druga komisija, koja je ispitivala osnovne uzroke pada, konstatovala je da su meteorološki uslovi bili pri poletanju ispod meteorološkog mimimuma za oblačnost, a pri sletanju, u 22:30, i ispod meteorološkog minimuma za vidljivost.

Vođa letelice major Omer Mehić je bio osposobljen i u trenaži za letenje u složenim meteorološkim uslovima i danju i noću, dok drugi pilot, kapetan Milovan Đukarić nije bio ni osposobljen ni u trenaži za letenje u složenim meteorološkim uslovima noću. (Danas)