петак, 17 маја, 2024
vesti online

HOLANDSKI PREMIJER UPOZORAVA: Evropa će se raspasti za dva meseca!

Holandski premijer, Mark Rut, rekao je na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu da će se Evropa raspasti za 6-8 nedelja zbog ogromnog priliva izbeglica sa Bliskog istoka.

Mark Rut (Foto: Vikipedija)

Rut je upozorio da EU mora da iskontroliše migrantsku krizu inače će čitava unija da se raspadne.

U međuvremenu, francuski premijer Manuel Vals je priznao da bi EU mogla ubrzo da se raspadne.

On je upozorio da političku uniju evropskog kontinenta mogu da unište trenutna izbeglička kriza i pretnja terorizma Islamske države.

Govoreći na samitu globalne elite u Davosu u Švajcarskoj, francuski političar je naveo da nije predviđeno da se EU bori sa ovako moćnim krizama kao što su ogromni priliv migranata i teroristički napadi.

Vals je naveo da bi izlazak Velike Britanije iz EU na idućem referendumu mogao da bude „tragedija“, kao i da se nada da će se postići dogovor o ostanku Velike Britanije u EU u februaru.

On se na samitu prvo zahvalio svim članicama EU zbog pokazivanja solidarnosti za napade u Parizu u novembru, a zatim rekao:

„Evropa nije predviđena za ovako moćne krize poput izbegličke krize i pretnje terorizma. Naši potomci i mi ćemo morati da živimo decenijama u strahu zbog te pretnje. To postaje deo našeg života“.

Francuski premijer je dodao da se rešenje može naći samo u većoj Evropi, a ne manjoj, te je urgirao na britanske glasače da odbiju izlazak iz EU.

Francuski predsednik Fransoa Oland je ponovio premijerove reči i upozorio Dejvida Kamerona da njegovi ponovni pregovori sa Briselom moraju poštovati osnivačke principe EU kao što je sloboda kretanja naroda.

On je takođe rekao da se premijerovi zahtevi za reforme EU, za koje se nada da će biti dogovoreni na samitu lidera EU idućeg meseca, neće mešati sa većom integracijom između država korišćenjem evra kao jedinstvene valute.

Oland je rekao da će se zalagati za integraciju evrozone jer je to za njega ključna stvar.

„Mi ne možemo sprečiti Veliku Britaniju da se kreće svojim putem u okviru EU, ali takođe ne možemo sprečavati ostale države u daljoj integraciji“, rekao je on.

Premijer Rut, koji je govorio na panelu zajedno sa premijerom Valsom na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, takođe je rekao da je „pomalo optimističan“ povodom dogovora između EU i Velike Britanije o članstvu u februaru, iako nije u potpunosti siguran kakav će biti ishod.

Rut je naveo da bi Velikoj Britaniji bilo mnogo gore van EU i da ne bi imala uticaj na svet kakav ima danas.

On je dodao da je prilično čudno to što se raspravlja o izlasku Velike Britanije iz EU u trenutku kada se svet suočava sa silnim problemima i izazovima.

Premijer Rut je urgirao na one u publici da intervenišu i da spreče Veliku Britaniju da napusti EU.(Pravda)