уторак, 27 фебруара, 2024
vesti online

HRVATI DIŽU OGRADE, MAĐARI NAM VRAĆAJU MIGRANTE Srbija u obruču!

Srbija u obruču! Hrvati su prvo postavili, pa skinuli ogradu, a sada razmišljaju da je ponovo instaliraju na prelazu Batina s našom zemljom.

Migranti

Migranti, Foto: Oliver Bunić

Mađari ne samo da su pojačali patroliranje granicom sa Srbijom nego i planiraju ilegalno prebacivanje migranata nazad na srpsku teritoriju, pa je zbog novonastale situacije Aleksandar Vulin zatražio hitnu sednicu Biroa za koordidnaciju službi bezbednosti.

– Želim da obavestim srpsku javnost da sam zatražio od predsednika Vlade Vučića hitnu sednicu Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, na kojoj treba da vidimo šta ćemo da radimo, kako da zaštitimo naš prostor i našu teritoriju, imajući u vidu da se naši susedi ponašaju na ovaj način – rekao je Vulin i naglasio da je veoma zabrinut nakon što su dobili informacije da su organi iz Mađarske pokušali ne samo da upute migrante u tranzitnu zonu već i da ih vrate na teritoriju Srbije bez ikakvog pravnog osnova i uporišta u međunarodnom pravu.

– Nakon što smo dobili informacije da Hrvatska, takođe, razmišlja o ponovnom podizanju ograda na našoj granici i nakon što smo dobili informacije da značajno veći broj migranata ulazi na našu teritoriju, moram da kažem da tu zabrinutost moram da podelim sa čitavom javnošću.

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Jana Ljubičić izjavila je da se, iako je balkanska ruta u ovom trenutku zaustavljena, može očekivati pojavljivanje alternativnih ruta.

– MUP preduzima pojačane mere, usmerene pre svega na najvažnije ulazne tačke u našu zemlju, prvenstveno na srpsko-makedonskoj i srpsko-bugarskoj granici – rekla je Ljubičić, koja učestvuje na neformalnom sastanku ministara unutrašnjih poslova EU.

Istovremeno, Berlin je juče saopštio da je uhapšen Alžirac Bilal C. (20), osumnjičen za povezanost sa organizatorom terorističkog napada na Pariz, koji je imao zadatak da u grupi migranata proveri granice na Balkanskoj ruti. Osumnjičeni se tereti da je član Islamske države od decembra 2014, a poslednji zadatk mu je bio da “istraži Balkansku rutu, granične kotrole i mogućnost krijumčarenja”, navodi se u saopštenju nemačkog tužilaštva. (Alo)