Sa granice Mađarske i Srbije, glavni talas izbeglica sa Bliskog istoka „preselio“ se na pravac prema Hrvatskoj. Na područje Šida čitavog dana pristizali su autobusi sa izbeglicama iz Sirije, Avganistana, Iraka i drugih država.

Hrvatska je večeras zatvorila sve granične prelaze prema Srbiji, saopštilo je hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova, dodajući da će će granični prelazi ostati zatvoreni do daljnjeg.

To ministarstvo je saopštilo da je u Hrvatsku do 22 sata ušlo više od 11.000 izbeglica.

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović danas je od načelnika Generalštaba generala Drage Lovrića zatražila viši stepen pripravnosti vojske i spremnost da reaguje ako bude potrebno u zaštiti državne granice od ilegalnih migranata.

02:00 – SLOVENIJA VRAĆA IZBEGLICE HRVATSKOJ, OBUSTAVILA SAOBRAĆAJ

Slovenačka policija na železničkoj stanici u Dobovi, mestu na granici sa Hrvatskom, u nekoliko vagona drži oko 150 izbeglica koji su stigli vozom iz Zagreba, a ne poseduju potrebne dokumente za ulazak u Sloveniju.

Prema rečima šefa odeljenja za državnu granicu i strance policijske uprave Novo Mesto Anton Štubljar, u toku su razgovori sa hrvatskom stranom o povratku 150 izbeglica u Hrvatsku, objavila je agencija STA.

Pored toga, Slovenačke železnice su večeras, u skladu sa dogovorom između slovenačke i hrvatske policije, obustavile putnički saobraćaj preko graničnog prelaza Dobova. (Novosti)