понедељак, 17 јуна, 2024
vesti online

ISTEKAO ROK Grčka nije platila dug MMF-u

Međunarodni monetarni fond potvrdio je da Grčka nije uplatila tranšu duga od 1,5 milijardi evra, što je trebalo da učini do ponoći, kao i da je dobio zahtev Atine o odlaganju uplate koji će „blagovremeno“ razmotriti, javio je Rojters.

Aleksis Cipras

Takođe, premijer Malte Džozef Maskat izjavio je sinoć da je Grčka saopštila pregovaračima u Evropskoj uniji da bi bila spremna da suspenduje referendum ili pozove na pozitivno izjašnjavanje o sporazumu o programu pomoću, ako se ponovo pokrenu pregovori.
Frans pres prenosi i izjavu neimenovanog evropskog izvora da bi referendum, najavljen za 5. jul, mogao biti suspendovan, ukoliko se sa evropskim kreditorima obnove razgovori o novom programu za spasavanje grčke privrede.

Taj izvor tvrdi da je, navodno, grčki ministar finansija Janis Varufakis tokom sinoćnje telefonske konferencije ministara finansija evrozone na pitanje u kakvoj su vezi referendum i novi predlog o dvogodišnjem paketu pomoći, rekao da postoji spremnost da se „sagleda referendumsko pitanje, ili da se modifikuje ili suspenduje referendum“.
I nemački „Welt“ piše da je Varufakis rekao Evrogrupi za spremnost na suspendovanje glasanja „ako se njegove kolege (…) slože sa njim“, navodi AFP.
Grčka agencija ANA prenosi izjavu grčkog vicepremijera Janisa Dragasakisa da je referendum o predlogu kreditora „deo grčkog pregovaračkog procesa“.
Grčka je ranije „u zadnji čas“ zatražila produženje postojećeg programa pomoći koji je istekao u ponoć, što je Evrogrupa odbila, ali je navela da će o novom programu pomoći razgovarati sutra, navodi AFP.
Mediji su u utorak uveče preneli izjavu finskog ministra inostranih poslova Aleksandra Stuba da je Evrogrupa odbila dve od tri tačke koje je predložio Cipras – da restrukturiše dug Grčke i produži program pomoći do završetka referenduma, a da bi treći zahtev – za jednim kreditom „Evropskog stabilizacionog mehanizma“, mogao da bude razmotren, odvojeno od procedura koje su trenutno na delu.
Taj program bi pokrio grčke finansijske potrebe za naredne dve godine.

 

Fič smanjio ocenu Grčke na „CC“

 

Bonitetska agencija Fič objavila je danas da je za jedan stepen smanjila suverenu ocenu Grčke na „CC“ zbog neuspeha pregovora sa njenim kreditorima i najave o održavanju referenduma u Grčkoj koji je odlučujući za ekonomsku budućnost zemlje. (Blic)