недеља, 26 маја, 2024
vesti online

Izbori u Iranu donose promenu kursa: Teheran se okreće ka Zapadu

TEHERAN – Građani Irana su prema preliminarnim rezultatima izbora za parlament i Savet eksperata dali značajan broj glasova umerenim i reformističkim snagama države.

Konflikt koji traje: Amerika-Iran (Ilustracija: dailyreckoning)

Reformisti su odneli gotovo stopostotnu pobedu u Teheranu, a predsednik Islamske Republike Iran Hasan Rohani smatra da su preliminarni rezultati dokaz da ljudi žele da daju kredibilitet političkoj opciji kojoj i sam pripada.

Reformističke i umerene partije podržavaju poboljšanje odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama i Zapadom uopšte.

Do sada, državnim parlamentom kojeg čini 290 delegata dominirali su „principalisti“ koji su oprezniji po pitanju novog talasa odnosa sa Zapadom.

Iako reformisti možda neće osvojiti većinu u parlamentu, reč je o značajnom događaju koji će možda dovesti do promene u odnosu snaga na štetu ultrakonzervativaca.

Izbori se održavaju u celoj zemlji, a pored delegata u parlamentu, građani biraju i članove Saveza eksperata koji je zadužen za imenovanje i smenu Vrhovnog lidera.

Vrhovni vođa Irana Ajatolah Ali Hamnei pozdravio je visoku izlaznost na izborima za parlament i Skupštinu eksperata, u svom prvom „komentaru“ nakon izbora održanih u petak, izvestili su danas iranski mediji. „Zahvaljujem mudroj i odlučnoj iranskoj naciji…i nadam se da će naredni parlament delovati odgovorno prema narodu i Bogu“, navodi se u saopštenju Hameneija, koji je izbegao da direktno komentariše rezultate izbora za 290-člani parlament i 88-članu Skupštinu eksperata, koja je zadužena za izbor vrhovnog vođe. (Pravda)