Neuspeo vojni puč u Ankari nije slomio samo nade dela turskog vojnog i državnog aparata da će s vlasti svrgnuti Redžepa Erdogana, već je napravio i dubok jaz u odnosima Turske i Amerike. Da ništa više neće biti isto u ovom savezu dugom šest i po decenija postalo je jasno već u noći kada su pučisti pokušali da izvedu državni udar, a zvanična Ankara optužila saveznike da im u tome pomažu.

– Reč je o pokušaju svrgavanja zakonite vlasti, o globalnoj pretnji. Na dnevnom redu se može naći preispitivanje prijateljstva sa Amerikom – oštro je poručio turski premijer Binali Jildirim.

Istovremeno, Erdogan je, napadajući vojnu NATO bazu Indžirlik na jugu Turske, gurnuo prst u oko Americi, a neki analitičari to su protumačili kao poruku da Turska može i bez njih.

– Ako želite da zadržite bazu Indžirlik, moraćete da izručite Gulena, koji je jedan od organizatora puča – rekao je Erdogan.

Vašington je odgovorio kroz poruku državnog sekretara Džona Kerija:

– Kao članica Alijanse, Ankara je dužna da poštuje kriterijume pravne države, pa i u kažnjavanju učesnika pobune.

Turska je tek u ovaj petak, posle nedelju dana, ponovo uključila struju bazi Indžirlik. Američki vojnici su za to vreme koristili generatore.

PREISPITIVANjE EVROPEŽivadin Jovanović je uveren da će poboljšanje odnosa Turske i Rusije naterati Evropu da preispita svoj odnos prema Moskvi. – Moguće je čak i ukidanje sankcija Evrope prema Rusiji, jer one su američki, a ne evropski interes. Turska podseća Evropu na sopstvenu grešku.

Tako je za samo nekoliko dana promenjena slika regiona, jedne od najvažnijih geopolitičkih tačaka na svetu. Otvoreno je i pitanje da li se možda Turska priprema da napusti NATO? Ili će, poput De Golove Francuske, samo zamrznuti vojne aktivnosti u okviru saveza…

– Događaji u Turskoj oslabiće osovinu Ankara-Vašington, ali neće doći do istupanja iz članstva – kaže za naš list diplomata Živadin Jovanović. – Turska nije kao bilo koji drugi partner Amerike i NATO. Ona je regionalna sila i prvi i glavi oslonac SAD u tom delu sveta. Preko Turske se izlazi na Mediteran, Crno more, ali i na Bliski i Srednji istok, kao i u centralnu Aziju. I sama Turska ima interes za članstvom, jer bez NATO ne bi bila ono što jeste.

Jovanović smatra da dešavanja u Turskoj otvaraju mogućnost da se približe odnosi Turske i Rusije. Ti odnosi se u sferi ekonomije već normalizuju, što će neminovno imati uticaja i na bolje političke odnose. Jasan indikator za to je i najavljena poseta Erdogana Moskvi – navodi Jovanović.

Đorđe Popović, iz beogradskog Centra za bezbednosnu politiku, kaže da zamrzavanje članstva Turske u Alijansi postoji kao mogućnost, ali da je malo verovatno.

Da će se bilateralni odnosi Turske i Amerike pogoršavati smatra Amur Gadžijev iz Ruske akademije nauka:

– Iako su Turska i SAD veoma uticajne članice NATO, očigledno je da su pučisti dobili određenu podršku od snaga NATO u bazi Indžirlik. Ankara i dalje smatra da su SAD i NATO umešani u ovaj puč i doći će do preispitivanja odnosa sa njima – rekao je Gadžijev za Sputnjik.

Gadžijev kaže da Gulena SAD neće izručiti Turskoj jer zaštitnici Gulena imaju veliki uticaj na američku politiku. A to će se odraziti i na američko-turske odnose u okviru NATO. (Novosti)